Je libo do úst kov nebo sklo? Víte, z čeho jsou vyrobené plomby?

20. listopad 2015

U zubaře už se platí i za černé plomby. Pokud jste tohle nevěděli, gratulujeme, máte zdravé zuby. Černé plomby už dávno nejsou jedinou možností, jak si nechat spravit zub. Zubaři se stále častěji setkávají s tím, že si lidé nechávají odvrtat černé plomby a nahradit bílými, protože nechtějí mít zuby pouze spravené, ale prostě bílé.

Odpůrci bílých plomb tvrdili, že nevydrží tak dlouho, jako ty černé: „Zpočátku to tak možná bylo. Bylo to mladé odvětví, materiály se vyvíjely, počáteční praskaly nebo se odlamovaly. Vývoj jde kupředu a v současnosti jsou takové výplně, které se přibližují vlastnostem skloviny. Odolné,“ říká dentální hygienistka z centra Artdent Marie Plešingrová.

Co která plomba obsahuje?

Amalgámové plomby jsou směsí kovů: rtuť, stříbro, měď a cín. Dlouho tvrdnou, nebo chcete-li, vyzrávají, a jíst můžeme až několik hodin po plombování. Na rozdíl od toho bílé plomby se vyrábějí ze skla a pryskyřice. A zakousnout se můžeme hned v čekárně u zubaře při oblékání kabátu.

Marie Plešingrová upozorňuje na nebezpečí starých černých plomb: „U těch starých amalgámů – ručně míchaných – nebyly úplně přesně dodrženy dávky při tom míchání a docházelo k tomu, že tam byly zbytečky volné rtuti. Ta se pak odpařovala do úst.
V současné době se amalgám míchá v továrnách. Výrobce přesně zaručuje složení, aby tam nezůstávala ta volná rtuť.“

Černé plomby se dávají většinou do zadních míst v puse. Bílé plomby mají tu estetickou výhodu, že si jich v ústech na první pohled nevšimneme, ale navíc se odvrtá méně zubu, protože mají lepší přilnavost než amalgám.

Bílá chce důkladné čištění zubů

Nemusíte se bát, že by vám časem bílá plomba změnila barvu. „Současné materiály mají stálý tvar i barvu, barva by měla zůstat stejná i po letech, ale mohou se usadit pigmenty, obzvlášť kolem výplní. Pokud to není hluboko ve spáře, dá se to vyleštit nebo odstranit pískováním,“ vysvětluje dentální hygienistka. Aby měla bílá plomba stejný odstín jako naše zuby, skládá se z několika různě barevných nebo i průhledných vrstviček. „Kdo si pořídí bílou plombu, musí dbát pečlivě na hygienu,“ varuje s úsměvem Marie Plešingrová.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.