Jedním obědem v restauraci často překročíme maximální denní dávku soli
Hygienici se zabývají obsahem soli v jídle. Zkoumají pokrmy v nemocnicích, ale i veřejném stravování, tedy restauracích. Existuje norma, podle které má dospělý člověk denně zkonzumovat maximálně šest gramů soli. Ne vždy to je ale možné, pokud se stravuje v běžných restauracích. V poradně o tom mluvila Kamila Urbanová.
„My se kontrolou soli v potravinách zabýváme od roku 2014. Bylo to v rámci úkolů od hlavního hygienika,“ vysvětlila Kamila Urbanová z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.
Původně se celý záměr týkal jídelen v sociálních službách, domovech pro seniory a nemocnicích. V rámci Vysočiny se hygienici poslední dva roky věnují pokrmům v restauracích a veřejných jídelnách.
„Výsledky v těch restauracích nás překvapily. Bohužel negativně. Naopak nemocnice a sociální služby pozitivně,“ dodává Kamila Urbanová. „V těch nemocnicích jsou ti specialisté, nutriční terapeuti, kteří se tou stravou zabývají.“
Menu číslo jedna
Vzorky pokrmů odebírají hygienici prakticky všude. „V restauracích vždy bereme menu číslo jedna, abychom v tom měli pořádek. V sociálních službách to byla dieta tři, taková ta racionální strava bez jakýchkoli omezení.“
Norma je 6 gramů na den
Hygienici mají k dispozici předpisy, v tomto případě konkrétně nařízení Evropského parlamentu, které říká, že norma pro dospělého člověka je 6 gramů soli na jeden den. „Srovnáváme s Evropskou unií, také co nařizuje Světová zdravotnická organizace.“
Norma sice říká, že by každý dospělý člověk měl sníst maximálně šest gramů soli za den, někdy to podle Kamily Urbanové překračujeme, třeba jen jedním obědem.
„Vyšlo nám, že v restauracích je průměr soli 7,5 gramu na jedno jídlo, v závodních jídelnách je to ještě o trochu více. Naopak v domovech pro seniory byl průměr kolem pěti gramů.“
Přesolené jídlo
Jak dále říká Kamila Urbanová z Krajské hygienické stanice, vnímání soli v jídle je individuální, nicméně v dnešní době máme nastavenou citlivost na sůl tak, že pokud se nám zdá jídlo slané, tak už je vlastně přesolené. „Že to ten kuchař přehnal. Pokud se nám bude zdát neslané, tak bude osolené normálně,“ dodala.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.