Jihlavský hospic by měl mít 27 lůžek pro pacienty a stejný počet pro rodinné příslušníky

22. červenec 2016
Dobré odpoledne

Hospic je zařízení lůžkového typu, které je určené pro nemocné v závěrečném stádiu onemocnění. „Mnoho lidí se domnívá, že je to zařízení jen pro staré lidi. Ale to není pravda. Je pro všechny věkové kategorie. V jihlavském hospicu počítáme se dvěma lůžky speciálně pro dětské pacienty. Celková kapacita by měla být sedmadvacet postelí, plus ke každé přistýlka pro rodinného příslušníka,“ uvedla Ludmila Novotná, předsedkyně spolku Hospic mezi stromy.

V Čechách je sedmnáct lůžkových hospiců a jsou ve všech krajích vyjma Karlovarského a Vysočiny. O doplnění usiluje právě Ludmila Novotná společně s dalšími dobrovolníky. „Jako tým jsme začali pracovat před rokem a půl. Vznikl projekt a ekonomická rozvaha a začala jednání na úrovni měst, kraje a ministerstva zdravotnictví,“ popsala první kroky Novotná.

Budoucí hospic už má své místo

Ludmila Novotná chválí jednání s jihlavským magistrátem. „Město Jihlava nám nabídlo pozemek na ulici Pod Rozhlednou. Moc se nám tam líbí a místo nám přijde pro projekt hospice velmi vhodné,“ ocenila Novotná.

Lidí máme dostatek. Chybí peníze

„V současné době už máme tým zdravotníků i nezdravotnických profesí. Třeba sociálního pracovníky nebo duchovního. Máme už přes dvacet lidí. Někteří už jsou v paliativní péči vzdělaní. Zbývá doplnit finance,“ shrnula předsedkyně spolku. „To je náš hlavní úkol v těchto chvílích. Sháníme možnosti a sponzory na všech stranách,“ dodala Novotná.

Nemocnice je určená k léčení, hospic k umírání

Jaký je tedy rozdíl mezi nemocnicí a hospicem? „V nemocnici jsme nastaveni na to, že se léčíme. Že se uzdravíme a půjdeme domů. Zařízení ani personál není připravený na to, aby se věnoval umírajícímu člověku. Chybí třeba dostatek jednolůžkových pokojů,“ uvedla Ludmila Novotná. Právě proto mají hospice v Česku kapacitu jen kolem pětadvaceti lůžek. Poplatek za jeden den pobytu se potom v zařízeních pohybuje mezi dvěma a třemi sty korun.

Spustit audio