Jmelí je dobré na vysoký tlak i křečové žíly. Ale musí se pít čaj louhovaný za studena

7. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Koho by napadlo, že jmelí je nejen vánoční ozdoba, ale taky léčivá bylinka? Její účinné látky dokážou snížit krevní tlak, pomáhají srdíčku a léčí i křečové žíly. Lepší jsou podle bylinkářky Hany Urbánkové z rodinné farmy Sedmikráska rostliny z ovocných stromů: „Rozdíly nejsou extra veliké, ale pokud si můžeme vybrat, upřednostňujeme ovocné stromy. Jabloně, hrušně, to jsou ideální stromy. Hloh je také výborný. Dál se sbírají i jmelí z jehličnanů, ale jmelí z topolů a dalších listnáčů je méně kvalitní.“

Pokud si budete chtít připravit tinkturu nebo čaj ze jmelí, vyhněte se bílým bobulkám. Jsou vhodné jen pro ptáky, pro lidi jsou jedovaté. „Bílé bobulky se používají do masti na omrzliny. Ale to v poledních zimách není aktuální,“ směje se bylinkářka Urbánková.

Jmelí na krev

Vánoční bylina má široký záběr účinků. Reguluje krevní tlak, posiluje srdíčko, zkvalitňuje cévní stěny. Jak to přesně funguje? „Jmelí pomáhá odstraňovat a rozpouštět usazeniny, které máme v cévách. A tím prospívá nemocem cévního systému. A to i v případě infarktu nebo mozkové mrtvice,“ vysvětluje Hana Urbánková.

Dál se jmelí doporučuje při poruchách štítné žlázy, pro cukrovkáře – i pro diabetes 1. typu. Jmelí pomáhá zabrzdit množení buněk, takže se dá použít jako podpůrná léčba při rakovině, využívá se to hlavně u rakoviny žaludku. Ulevuje v době klimakteria, odbourává návaly krve do hlavy.

Bylinářka Hana Urbánková

Pokud by se vám jmelí hodilo na vaše zdravotní obtíže, obrňte se trpělivostí – je to bylinka, která se musí používat dlouhodobě.

Čaj připravujte za studena

Pokud si chcete připravit čaj ze jmelí, musíte macerovat. Do nádoby dejte jmelí, studenou vodou a louhujte 12 hodin. „Potom mírně ohřát, ale ne dlouho a při vysokých teplotách. Ty totiž ničí účinné látky,“ říká bylinkářka.

Kromě macerátu se dá jmelí užívat i v podobě s alkoholem - tinktura. Začerstva nasekejte, potom zalijte pálenkou a nechejte louhovat 6 týdnů. Jmelí ze stánku se vyhněte, může být chemicky ošetřené, aby déle vydrželo.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio