Každý žadatel o zbrojní průkaz by si měl uvědomit, že ho zbraň bude provázet životem

20. leden 2017
Dobré odpoledne

Koupit si zbraň není jen tak. Nejdřív budete potřebovat zbrojní průkaz a taky výcvik. Jak všechno zvládnout, přišel do poradny Regionu říct Karel Kadela. Nejdříve si musíte zajít s přihláškou na policii. Pak každého uchazeče čeká zkouška odborné způsobilosti, pak musí získat osvědčení a podat si žádost o vydání zbrojního průkazu.

Zkouška se skládá ze dvou praktických a jedné teoretické části. V nich musí uchazeč zvládnout manipulaci se zbraní, střelbu a teoretický test.

Pokud jste v minulosti měli drobnější potyčku, může to být problém

Policisté každého žadatele o zbrojní průkaz prověřují. Zjišťují přestupky nebo trestné činy, které žadatel spáchal. Pokud jste například měli v mládí potyčku v restauraci, záleží na tom, jaký trest jste za ni dostali. Pokud se jedná pouze o přestupek, tak byste s tímto škraloupem neměli mít problém. V případě trestného činu to může být důvod k zamítnutí žádosti. Obzvlášť, pokud to bylo v kratší době než před 10 lety.

Od srpna 2017 musí uchazeči podat zdravotní způsobilost společně s přihláškou

„Dříve to bylo tak, že se zdravotní způsobilost podávala se žádostí o vydání zbrojního průkazu a od srpna 2017 to bude už s přihláškou,“ říká host. Zbrojní průkazy se zatím stále vydávají na 10 let. I když probíhají spekulace o tom, že tato doba bude zkrácená na 5 let.

Prioritou je bezpečné zacházení se zbraní

Samozřejmě důležité jsou střelecké dovednosti, správné držení, manipulace. Ovšem všechno se odvíjí od bezpečnosti a na kurzu je to to hlavní, čím se budete zabývat. Velmi důležité taky je, aby si každý žadatel uvědomil, že zbraň ho bude provázet jeho životem. Od jejího bezpečného uložení, aby se například nedostala do rukou dětí, jejího nošení ven, ale taky schopnosti se vyrovnat s jejím případným použitím. Pokud se totiž špatně rozhodnete, může vás takové rozhodnutí stát život nebo naopak svobodu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.