Knížka pod vánočním stromečkem by neměla chybět ani letos

4. prosinec 2017

Kniha je vánoční jistota, co se vánočních dárků týká. Rčení, které zatím stále platí v mnoha rodinách. Ale vybrat tu správnou knížku, která zaujme a bude se líbit, není snadné. Proto jsme si do Poradny Českého rozhlasu Vysočina pozvali Libuši Kubovou z jihlavské čajovny a knihkupectví.

Zatím letošním před Vánočním hitem je Magor a jeho doba od Marka Švehly. Knížka šla tak na odbyt, že je vyprodaná a knihkupci očekávají dotisk, který snad proběhne ještě před svátky. Jedná se o velice čtivě napsaný životopis jedné z nejvýznamnějších osobností českého kulturního a společenského života druhé poloviny dvacátého století a popisuje život za železnou oponou. Zaujme jak starší generaci, která dobu sama zažila, tak mladé, kteří období komunismu nepamatují.

Při výběru cestopisů, budete mít těžkou volbu

Z cestopisů host doporučuje knížku od Ladislava Zibury, Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii. Ke klasikám letošních Vánoc na téma cestopisů, bude určitě patřit Století Miroslava Zikmunda. „Je to kniha rozhovorů, spousta fotek, ke knize je DVD a to pod vánočním stromkem udělá taky radost,“ doporučuje Libuše Kubová.

Kdo má rád historii, sáhne po Vondruškovi

„Pro milovníky historie bych na Vánoce doporučila od Vlastimila Vondrušky pokračování Husitské epopeje. Je to už šestá část. Zaujímá roky 1461 až 1471, takže Jiřího z Poděbrad. Husitství nikdy nebylo nějak extra zpracované téma. Je to kontroverzní období,“ říká host. Vlastimil Vondruška navíc vydal i historickou detektivku.

Děti potěší Minipedie nebo Hravouka

Pro malé děti od půl roku do tří let je ideálním vánočním dárkem Minipedie. Jedná se o menší leporelo s mláďátky, školičkou nebo lidským tělem. Je krásně ilustrované a navíc je i interaktivní. Pro starší děti od 4 do 10 let je pěkným dárkem Hravouka. Je o lišce, která vyleze z nory a prozkoumává okolní svět. Pro starší deseti let, je velmi pěkná knížka Deník malého poseroutky 12.

Spustit audio