Koho nebaví žehlení, pomůže mu sušička

13. září 2017

Nosit prádlo do sušárny už dnes není třeba. Můžete si přímo do vašeho domu nebo bytu pořídit i sušičku. Podle čeho vybírat a na co se zaměřit, přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct prodejce elektrospotřebičů Roman Palát.

„Sušička nepotřebuje přívod vody ani odpad, jako klasická pračka. Dá se umístit kamkoliv, kde je zásuvka,“ říká host. Klasické sušičky mají běžně rozměr 60x60 cm, takže je potřeba najít dostatek místa. Sušička ale nemusí nutně být v koupelně, může klidně být i v šatní skříni, v garáži nebo ve sklepě. Běžné taky je umístit sušičku přímo na pračku.

Sušička spotřebuje méně elektřiny, než žehlička

„Moderní sušičky s tepelným čerpadlem mají spotřebu od 1 kW do 1,5 nebo 1,7 kW. Pro srovnání, žehlička na prádlo má spotřebu 2 kW, takže sušička na prádlo je levnější, než žehlička. Navíc úspora práce je jasná. Kvůli tomu se pořizuje sušička. Ne v principu proto, aby sušila prádlo, ale aby prádlo i před-žehlila,“ říká Roman Palát. Počítejte s tím, že v praxi zhruba 50 až 70 procent prádla ze sušičky se nemusí žehlit.

Co se vejde do pračky, vejde se i do sušičky

Existují buď samostatné sušičky nebo kombinované s pračkou. Pokud jsou kombinované, rovnou můžete sušit přesně to prádlo, které jste vyprali. V případě samostatných sušiček se náplň běžné pračky bez problému vejde i do sušičky. Pračka má objem bubnu většinou kolem 60 litrů, zatímco sušička má objem obvykle dvojnásobný.

Samostatná sušička se vyplatí víc

„Protože spotřeba energie je úplně neporovnatelná s kombinovanou pračko-sušičkou. Normální sušička má spotřebu od 1 kW do 1,5 kW. To znamená 5 až 7 Kč na jedno sušení při běžném tarifu. Kombinovaná pračko-sušička spotřebuje kolem 6 kW elektřiny, takže jedno sušení vyjde kolem 30 Kč. Rozdíl je extrémní. Pokud by to používala rodina, která pere obden, tak za rok se jedná řádově o tisíce korun,“ vysvětluje host. Navíc kombinovaná pračko-sušička potřebuje k sušení prádla i 50 až 60 litrů vody k ochlazování páry.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.