Kromě černé a červené je na letošních plesech populární také královská modř

8. únor 2018

Plesová sezóna je v plném proudu a do poradny přišla Dana Hejsková z půjčovny společenských oděvů a svatebních šatů. Jaké barvy jsou letos takříkajíc in? Kromě černé a červené, tedy klasických barev, je to královská modř. A hodí se k blonďatým ženám.

„Letos skutečně vyběhla nebo vyskočila královská modř a dokonce i vínová barva,“ řekla v úvodu rozhlasové poradny Dana Hejsková.

„Je to taková střední ostřejší modrá barva. Sluší především blondýnkám a pak dívkám s velmi tmavými vlasy a světlou pletí.“

Délka šatů je rozličná

Délka šatů většinou nebývá udávána společenskými trendy, ale spíš událostí, kterou hodláme navštívit. „Na takový Žofín si ženy berou dlouhé šaty, na vesnický myslivecký bál krátké. Tam je to naprosto v pořádku.“

Dalším módní záležitostí je podle Dany Hejskové dlouhá saténová sukně s květinovými vzory a obtažená halenka. „Nosí se i body, s krajkou nebo bez,“ dodává.

Vzor: Adina Mandlová

Na plesy chodí starší ženy a mají holé ruce, naznačuje moderátorka Tamara Pecková. „Snažím se svým zákaznicím říci, že by měly mít zakryté ruce. Existují šály, štoly, boa, kterými je možné ruce částečně zakrýt. A když se mě ptají, jak to pohodlně nosit, řeknu jim, ať se podívají na film pro pamětníky s Adinou Mandlovou, jak ona to nosila,“ směje se Dana Hejsková.

Muži v modrém

Barva u mužů je letos jednoznačně modrá – světlejší i tmavší odstín. „Nosí se košile s manžetovými knoflíčky. Obleky bývají vyštepované, prošité.“

autoři: mik , Ivana Wiesnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.