Kvalitu autoškoly poznáte i podle jednání

19. březen 2018

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme tentokrát přivítali odbornici na dopravu Veroniku Vošickou, se kterou jsme mluvili o autoškolách.

„Cena autoškol se na Vysočině pohybuje v rozmezí 8.500 až například po 12.000 Kč. Záleží na městě. Některé autoškoly mají sídlo i na vesnici, tak jsou levnější. Ale určitě bychom si měli stát za kvalitou,“ zdůrazňuje rozdíly mezi autoškolami nejen v ceně Veronika Vošická.

Kvalitu autoškoly můžete poznat už před nástupem

„Dopředu kvality autoškoly poznáte už z jednání. Například tím, že nabídnou příjemné prostory, kde budeme trávit hodiny teorie, mají pěkná odpovídající auta, dostatečně označená. Samozřejmě dalším znamením je komunikace a jednání s autoškolou, jak nám nabídnou si poskládat kurz, dopředu víme, kdy budou naše závěrečné zkoušky, ale zároveň nás seznámí i s tím, co se stane, když neudělám autoškolu napoprvé,“ říká host.

Vozítko pro mladistvé lze řídit od 15 let

„Pravidla, která platí pro tato vozítka při získání řidičského oprávnění, jsou stejná jako pro získání oprávnění na moped. Proto se těmto autům někdy říká automoped. Řidičský průkaz si na něj můžete udělat od 15 let a zároveň se pohybujete ve vozítku, které má čtyři kola, ale spadá do kategorie řidičských průkazů AM,“ vysvětluje Veronika Vošická.

Kdo si není jistý, ocení kondiční jízdy

Ať už jste ve vyšším věku nebo jste dlouho neřídili, je dobré kondiční jízdy absolvovat. Intenzita provozu je každý rok vyšší a kdo déle neřídil, může být nepříjemně překvapený. Zkušení řidiči by pak měli investovat do specializovaných kurzů jako je například škola smyku, kde si mohou vyzkoušet, kde jsou hranice jejich a jejich vozu a co ještě zvládnou.

Spustit audio