Les musíme vychovávat už od toho nejútlejšího věku

29. červenec 2014
Dobré odpoledne

„Výchovné řezy jsou zásadní pro to, abychom měli zdravý porost a v mýtném věku, tedy ve sto letech stáří stromů, měli kvalitní a silné dříví. Prořezávek a dalších výřezů se provádí několik v průběhu života porostu,“ řekl v odpolední poradně na Regionu úterní host, lesní hospodář Jiří Pohan. „První výřez se provádí zhruba ve výšce čtyř metrů. Prořezáváme stromky, které jsou poškozené, ale také porost rozvolňujeme.“

„Materiál z prořezávek je možné třeba prodat jako vánoční stromky nebo jako ozdobnou klest, ale větve a stromky mohou klidně zůstat ležet na místě. Není to sice hezké, ale časem se odřezaný materiál přemění na hnojivo a lesu prospívá. Při probírkách, tedy řezech u starších porostů, už vzniká i hmota, která se dá zpeněžit,“ radil Pohan.

„Při správné péči o les, vybereme jen každý desátý strom, který se dočká mýtného věku. Odstraňujeme poškozené a nemocné stromy, také ty, co utlačují jiné kvalitní jedince. S výběrem stromů, které je vhodné vyřezat, poradí lesní hospodář. Dodá majiteli také odvahu, protože řada majitelů lesa se obává stromy kácet. My lesníci už jsme na to zvyklí, podpoříme majitele a většina z nich potom uzná, že po provedeném zásahu vypadá les lépe než předtím,“ podělil se o zkušenosti host.

„Na prořezávky i probírky je možné získat dotaci od krajského úřadu Kraje Vysočina. Peníze je možné získat i na zalesňování a na podporu přírodě šetrných technologií, tedy například na využití koně při vytahování dřeva z lesa. Koně se stále v našem kraji využívají a koňská síla je u mladých porostů vhodnější,“ potvrdil Pohan s tím, že žádosti o dotace potvrzuje právě lesní hospodář a majitelé lesa se na něj mají obracet o radu.

„Kromě dotací od kraje je možné využít také dotace od evropské unie například na pořízení nové lesnické techniky nebo na obnovu cest a retenčních nádrží,“ uzavřel lesní hospodář Jiří Pohan.

Spustit audio