Lesům napadeným kůrovcem by mohla pomoct poctivá zima s holomrazy a dostatkem sněhu

13. říjen 2015
Dobré odpoledne

Letošní suché a horké léto nahrálo kůrovcům. Podle odborného lesního hospodáře Jiřího Pohana se budeme s následky přemnoženého lýkožrouta smrkového potýkat ještě příští rok: „Na konci dubna začne nové jarní rojení. Brouci nejspíš napadnou nové další stromy okolo. Dokážou zničit i nové zdravé stromy, když jich je hodně.“

A jaká by měla být ideální zima, aby přemnoženému brouku co nejvíc uškodila a lesu pomohla? „Pomůže mráz na holo, promrzne půda a kůra na stromech. Je důležité, aby bylo i dost vláhy, dost sněhu, aby stromy zregenerovaly a dohnaly ten nedostatek vláhy z letošního léta. Pokud bude zima a jaro zase suchá, kůrovec se ještě namnoží,“ vysvětluje Jiří Pohan.

Počkejte se zpracováním dřeva na jaro, teď je cena nízko

Cena za kůrovcové dřevo podle odborného lesního hospodáře spadla až o třicet procent. „Dřív se prodávalo dřevo napadené kůrovcem za přibližně 1400 korun za krychlový metr, teď je to kolem tisícovky, odhaduji.“ Je to tím, že všichni kácí a pily jsou přehlcené. Proto hospodář radí nezpracovávat dřevo před zimou. „V tomto počasí brouk zastavil svůj vývoj, takže zimuje. A z pohledu biologie brouka je jedno, jestli dřevo zpracuji dnes - koncem října, nebo v listopadu, anebo jestli to udělám až v březnu. Zásadní je potom přibližně konec dubna, záleží na počasí, kdy brouk zase nastartuje svoji aktivitu.“

Kůrovcové dřevo se nemusíme bát zpracovat jako stavební dříví - na trámy, prkna na podbití nebo dřevo, které budeme barvit tmavými odstíny. Nevhodné je pokud chceme, aby plnilo i okrasnou funkci. Nemusíme se bát, že by nám brouk z napadeného stromu nebo palivového dříví přelezl například na chatu nebo dům. „Lýkožrout nám nenapadne krov nebo stavbu, žijí jen v živém, hynoucím dřevě,“ upřesňuje odborný lesní hospodář Pohan.

Jarní lapáky - hlavně pozor na správný termín

Na jaře musíme včas zpracovat ohniska kůrovce, které jsme teď na podzim objevili - nejlépe do konce března. Dobré je v lednu, únoru pokácet strom, odstranit větve a nechat je u stromu. Kůrovec se na jaře na takový lapák přestěhuje a my ho včas odvezeme. Pokud tzv. prošvihneme vhodný termín a nestačíme odvézt strom s broukem ve stádiu kukly, kůrovec nám pěkně poděkuje, protože místo pasti jsme mu připravili výbornou startovní pozici.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio