Letos bude medu zase málo. A podraží

1. červenec 2015
Dobré odpoledne

Loňský rok nebyl pro včely a pro med dobrý. A letos to nebude lepší. V jihlavském okrese se včelaři potýkali s varoázou a některá včelstva zimu nepřežila. A málo včel znamená málo medu a tudíž vyšší cenu. Dá se předpokládat, že cena medu stoupne nejméně o dvacetikorunu.

„Loni byla výkupní cena medu kolem 73 korun, letos je to až 95. To slušná cena. Ale kolik dáme za med v obchodě, to záleží, abych tak řekl, i na chamtivosti prodejců,“ nechce předjímat letošní ceny jihlavský včelař Ladislav Kucharovič.

S vyšší cenou se dá počítat i proto, že lidé doma nemají zásoby medu. „Já jsem byl bez medu pro volný prodej už na podzim. Nechal jsem si jen něco pro rodinu,“ připomíná špatný rok 2014 jihlavský včelař.

Květový med je hotový, lesní bude koncem července

Včelaři v těchto dnech vytáčejí květový med, tmavý lesní bude hotový v polovině prázdnin. Podmínky na Vysočině jsou tvrdší než v teplejších oblastech, a tak místní včelaři počítají jen se dvěma snůškami místo tří v úrodných regionech.

Z čeho přesně květový med bývá, vysvětluje Ladislav Kucharovič: „Květový med je první snůška. Je posbíraný ze všech druhů květů – od pampelišky, rybízu, přes meruňky, třešně a jabloně. Včelky ho připravily sami pro sebe. My včelaři jim ho drze odebereme a necháme je, aby chystaly další.“

Zcukernatí každý med

Lidé často dávají přednost tmavému lesnímu medu, protože tak rychle necukernatí – včelaři říkají, že nekrystalizuje. Ale tuhnutí medu je způsobeno tím, na jakých rostlinách včely pyl sbíraly, nesouvisí to s jeho kvalitou.

Ladislav Kucharovič, včelař

„Já považuju květový med za velmi kvalitní. Letošní je výborný. Nemusí být ani tak světlý. Pokud včelky létaly na malinu, může být i tmavý. A to že ztuhne, není známka kvality, ale původu. Řepka může ztuhnout do jednoho týdne. Když budete mít malinu nebo z jetele, ten med má krystalizaci třeba půl roku. Některé medy vydrží tekuté i dva roky,“ vysvětluje jihlavský včelař.

Pastovaný med si můžeme vyrobit i doma

Když už med zcukernatí, do tekutého stavu ho dostaneme s pomocí vlažné vody. „Ale pozor, voda by neměla být moc horká, tak 37 – 40 stupňů, víc ne. Med se nemá dávat ani do teplého čaje,“ připomíná jihlavský včelař. Příliš vysoké teploty totiž zničí cenné látky, které v medu jsou.

Nemáte rádi, když vám kape med z rohlíku? Můžete si buď koupit, nebo doma vyrobit pastovaný med. Pastovaný med je takový, kterému je zabráněno, aby zkrystalizoval. Stačí vzít metličku a z klasického tekutého medu si umíchat tuhou hmotu.

Chat s Ladislavem Kucharovičem

autor: Petra Emmerová
Spustit audio