Moštovat je možné řepu i bezinky

18. září 2014
Dobré odpoledne

Sezóna moštování ovoce začala a její vrchol se očekává v říjnu, uvedl předseda Českého zahrádkářského svazu v Telči Ladislav Dufek: „V Telči už se moštuje od minulé soboty, moštovat se bude každou sobotu a od října potom i ve středu.“ Do Telče jezdí lidé i z okolních obcí vzdálených až 20 kilometrů, prozradil Ladislav Dufek. Informace o tom, kdy je která moštárna otevřená, najdete na internetových stránkách Českého zahrádkářského svazu.

Jaké ovoce máte do moštárny přivézt? „Zásada je, že ovoce musí být zdravé. Neberte nahnilé nebo plesnivé, naopak padané ani potlučené ovoce nevadí,“ radí Ladislav Dufek. „Ovoce přivezete, u nás se omyje, rozšrotuje, dá se do plachetek a vylisuje. Máme hydraulický lis, který má výkon až 200 atmosfér, takže výtěžnost je až 70 procent, to znamená, že z deseti kilo ovoce získáte 7 litrů moštu.“ Někteří lidé, kteří přijedou do moštárny poprvé, nevědí, kolik šťávy mají čekat, a nemají s sebou dostatek nádob, proto by měli podle zahrádkáře raději počítat s větším množstvím.

„Doporučuji počkat si v moštárně na výsledek, aby vám někde neřekli ´přijďte později´ a zatímco budete pryč, nesmíchali vaše jablka s nějakou drtí. Komu vadí červavá jablka, může si jablka předem rozkrájet, také taková jablka u nás moštujeme,“ usmívá se Ladislav Dufek. Někdo si nechává ovoce jenom rozšrotovat a drť si odveze pryč. „To potom víme, že si ji nechává vykvasit na pálenku jablkovici, je ale možné nechat si vykvasit i hotový mošt. Z něj je potom pravý kalvádos, a to je podle mě takové jemnější pití,“ soudí zahrádkář. Z moštu se dá vyrobit i jablečné víno.

Do moštárny vozí lidé různé ovoce, třešně a višně na začátku léta, na podzim vozí kromě jablek hrušky, poslední dobou je hodně populární šťáva z bezinek nebo arónie označované jako černý jeřáb. „Tam je pak nutné obrat a přivézt jen ty kuličky, protože ze stopek by byla ve šťávě cítit tříslovina. Lisujeme i červenou řepu, z ní je vynikající červená šťáva nebo pro maminky z mrkve pro děti,“ prozrazuje Ladislav Dufek. Ovoce nebo zeleninu, která pouští barevné šťávy přivezte do moštárny raději na konci směny, vše, co barví, se musí totiž neustále umývat.

Mošt, který tepelně neupravíme, vydrží nanejvýš týden. „Někde říkají i dva až tři, ale to není dobré. Dá se ale upravit, aby vydržel celý rok. Stačí zahřát na 85, nejvýše 90 stupňů, ale důležité je potom ho co nejrychleji zchladit. Po zahřátí sebereme pěnu, která se nahoře utvoří, nalijeme do PET lahví a ty rychle naházíme do vany napuštěné studenou vodou,“ uzavírá Ladislav Dufek rady ke zpracování jablečného moštu.

CHAT:

Milada - Zdraví Milada, dobré odpoledne. Můžete mi, prosím, napsat ještě jednou, v kolik hodin se začíná o sobotách v Telči moštovat? A také jaká je cena za mošt - platí se od litru? Děkuji.

14-17 hod, cena 3,70 Kč za 1kg přivezeného ovoce

Milan - Děláte chutný mošt i ze švestek? Děkuji

Švestky by musely být vypeckované, potom není problém udělat chutný mošt.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.