Myslivcem se můžete stát po absolvování náročného kurzu

29. srpen 2016
Dobré odpoledne

Chtěli byste pracovat v lese a pečovat o zvěř? Staňte se myslivcem. Kdo může tuto profesi dělat a jaké nepravdy se o myslivosti šíří, přišel do poradny Regionu vysvětlit myslivec Dušan Nechvátal. Pokud nemáte vystudovanou žádnou vhodnou školu, musíte absolvovat speciální kurz.

„Trvá to minimálně rok. Nejjednodušší cestou je absolvovat kurz,“ říká Nechvátal. Jinak cesta vede přes zemědělské střední školy nebo vysokou školu.

Kurz je zakončený zkouškou ze sedmi předmětů

Zájemce o povolání myslivce čekají zkoušky z historie myslivosti, myslivecká etika, mluva, tradice. Dále musí absolvovat zkoušku z právních předpisů, o zbraních a střelivech, o ochraně krajiny a přírody, veterinární předpisy. Obsáhlé jsou taky předměty myslivecké zoologie a biologie zvěře. Do kurzu se můžete přihlásit na okresním mysliveckém spolku.

Psa jen tak myslivec zastřelit nemůže

„Řadový myslivec, kterých je naprostá většina, nesmí zastřelit žádného psa. Nesmí zastřelit ani kočku nebo nějaký druh, který v přírodě nemá být. Například takový, který uteče z farmy jako norek, vydra, ondatra. Ale může se to stát. Někteří hřeší na to, že je nikdo neuvidí. Nevím, co z toho mají,“ dodává host.

Lovec a myslivec není totéž

„V některých jiných státech myslivost neexistuje. Jsou tam pouze lovci. Takže přijdou, něco zastřelí na povolenku, tak jako mají u nás povolenky rybáři,“ říká Nechvátal. Myslivci mají ale jiné úkoly. O zvěř se starají, dokrmují, snaží se ji chránit při senoseči. Ulovenou zvěř u nás myslivci odevzdávají. Nenechávají si ji pro sebe. „Zvěř se rozděluje. Většina jde na pokrytí škod zemědělcům, případně majitelům pozemků,“ dodává host.

Spustit audio