Na cvičení není nikdy pozdě

3. listopad 2017

Do Poradny Českého rozhlasu Vysočina přišel Bohumír Machovec, vedoucí Katedry sportu Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Řeč byla o cvičení pro seniory a také o tom, jak se udržet v kondici i ve vyšším věku.

„Jakékoliv cvičení, které člověku dělá dobře a neubližuje mu, je určitě prospěšné. S přibývajícím věkem se snažíme výkonost nezvyšovat, ale spíš udržovat stav tak, aby tělo bolelo co nejméně a aby se člověk cítil co možná nejlépe,“ říká host.

Místo běhu raději chůze

Senioři by se měli vyvarovat otřesům, dopadům, takže běh není právě optimální. Pokud je ale člověk zvyklý celý život běhat a nedělá mu to problémy, tak ať běhá dál. Senioři mohou využít chůze, kdy udržují svoji tělesnou kondici a přitom tolik nenamáhají klouby. Ideální pak je sportovnější chůze s holemi.

Se cvičením se dá začít v každém věku

„Nikdy není pozdě začít. Určitě začít opatrněji a pomaleji se cviky, které nebudou příliš zatěžovat a které nebudou příliš bolet. Postupně můžete zvyšovat zátěž a pracovat na tom, kde člověk má nejvíc pocit, že ho něco trápí,“ radí Bohumír Machovec. Nemusíte se bát poradit s lékařem, aby vás případně upozornil na rizika spojená s vaším zdravotním stavem.

20 minut denně dělá zázraky

„Když můžete, cvičte každý den 20 minut po ránu, protáhnout se. Obecně se udává, že když člověk cvičí aspoň třikrát týdně 45 až 60 minut, tak už by to měl poznat,“ říká host. Minimálně se budete po tom cítit lépe. Dobré je mít zpevněné celé tělo, aby nedocházelo k nějakým nerovnoměrnostem. Většinou bývá ochablý střed těla od pupíku k páteři.

Spustit audio