Na domov důchodců se čeká nejkratší dobu v Humpolci

31. srpen 2015
Dobré odpoledne

Domovy pro seniory mají své pořadníky. Zájemců je víc než umožňuje kapacita. Je to také tím, že se hlásí i lidé, kteří péči sociálního zařízení zatím nepotřebují a hlásí se tam tak říkajíc dopředu, až to budou za pár měsíců potřebovat. Jiří Bína z krajského úřadu proto radí neděsit se, že váš příbuzný není v seznamu zájemců na předních místech. Často se totiž stane, že někteří z pořadníku odmítají nastoupit nebo bydlí už jinde a tím se celá fronta posune.

Jak začít hledat to nejvhodnější sociální zařízení právě pro vaše příbuzné? „Dobré je začít na úřadě – u obce s rozšířenou působností – to je třeba Jihlava, Telč nebo Náměšť nad Oslavou,“ vysvětluje vedoucí oddělení sociálních věcí Jiří Bína, „tam vám poradí, kde je jaké zařízení. A potom se tam jeďte podívat.“ Ne, že by byly ve službách tak velké rozdíly, ale někde je velká zahrada, některý domov je zase ve městě, někde přestavovali a mají tam nejmodernější vybavení, každý chce zkrátka něco jiného.

Ať je cena jakkoli vysoká, vždycky musí 15 % důchodu zůstat pro vlastní potřebu

„V našem kraji máme zařízení s jednolůžkovými, dvoulůžkovými a někde třílůžkovými pokoji. A cena se odvíjí právě od toho, kolik lůžek v pokoji je,“ začíná vypočítat cenu za bydlení v domově pro seniory Jiří Bína. Platí se přibližně 170-210 korun za den. Dál se platí za jídlo 140-170 korun za celodenní stravu.

Stává se, že na pokrytí ani nestačí důchod. Přesto se nestane, že by babička nebo děda neměli žádné peníze pro vlastní potřebu. „ Ze zákona musí 15% důchodu seniorovi zůstat. Zařízení pak jedná s rodinou o doplacení rozdílu. A bez ohledu na to, jestli rodina má nebo nemá peníze, může požádat o příspěvek na péči. Může být až 12 tisíc korun,“ vysvětluje Jiří Bína z krajského úřadu. Všechny informace o volných místech, o režimu v jednotlivých zařízeních i o příspěvcích doporučuje hledat právě na úřadech.

Chat s Jiřím Bínou

autor: Petra Emmerová
Spustit audio