Na gril hoďte kromě masa třeba i pizzu

17. červenec 2015
Dobré odpoledne

Grilované maso je prý ten nejstarší způsob jeho úpravy. V dnešní době se ale k jeho přípravě masa i nejmodernější technologie – teflonová deska nebo speciálně umístěné plynové hořáky, aby mastnota nekapala do žhavého. Možností, na čem grilovat, je několik. Záleží, jak rychle chcete, aby byl pokrm hotový a kde má gril stát. V zásadě jsou tři typy grilů – klasické na dřevěné uhlí, elektrické a s plynovými hořáky. Jak se v nich vyznat radil Lubomír Mach z obchodního domu Kinský ve Žďáru nad Sázavou.

Před návštěvou obchodu je dobré si uvědomit několik věcí: „Zákazník by si měl určitě rozmyslet, jak velké kusy masa na tom grilu bude dělat pro jak velkou společnost,“ vypočítává první z nich Lubomír Mach z obchodního domu Kinský.

Prodávají se totiž obří stroje i malinké plotýnky pro dva. Dál zvažte, kde budete nejčastěji opékat – to je kvůli tomu, zda si pořídit gril na kolečkách nebo obyčejných nožkách. Elektrický gril si schovejte spíš domů nebo na balkon. Rozdíl je i v tom, jak rychle dokáže, který typ grilu nahřát uhlí a za jak dlouho od zážehu tedy můžeme jíst.

Grily na dřevěné uhlí

Výhodou grilu na dřevěné uhlí je jeho vcelku nízká pořizovací cena. „Malé grily jsou opravdu levné i ty na uhlí, i ty malé elektrické. Když si vybereme velký přístroj, musíme počítat s náklady v řádech tisíců.“ Pokud se odpoledne sejdete s rodinou nebo přáteli a nevadí vám, že to dlouho trvá než se uhlí rozehřeje a opeče maso nebo zeleninu, kupte si gril na uhlí. Ten, kdo spěchá, by se měl poohlédnout spíš po elektrickém nebo plynovém.

Prodávají se grily s víkem, které slibují, že maso bude pěkně propečené a přitom šťavnaté. Ale při koupi si zkontrolujte, jestli poklice dobře sedí a nekloktá. „Snáz se vám udržuje teplota, líp se vám gril rozpálí,“ vysvětluje výhody grilu s poklopem Lubomír Mach. A voní takový zakrytý gril? „Voní to úplně stejně, když otevřete poklop, vůně masa je zase mnohem koncentrovanější,“ směje se zkušený prodejce.

Grily na elektřinu

Používají se spíš doma a pro menší počet lidí. Rozdíl oproti klasickému grilu vysvětluje Lubomír Mach: „Přímo pod roštem máte topnou spirálu a ještě vaničku s vodou, do které odkapává mastné. Můžete regulovat teplotu, podle toho, jaké pečete maso. Ryby a drůbež potřebují nižší teplotu, steaky až tři čtvrtě kilové zase grilujte na vyšší stupeň.“

Přístroj je rychle připravený opékat maso. Nemusíte tedy jako u klasických grilů s otevřeným ohněm dlouho čekat, než se uhlí nahřeje. Na elektrickém grilu navíc můžete opékat i v chladnějším počasí nebo na balkóně. Elektrický gril nekouří, i když stát se to může. „Občas čoudí, stalo se to i mě osobně. Rošt nesmí být moc nízko nad topným tělesem,“ přidává vlastní zkušenost Mach.

Plynové grily

Prodávají se v nejrůznějších velikostech: od trpaslíků, které si s sebou vezmeme na víkend do kempu, až po obry na velkou rodinnou oslavu. U těch velkých sledujte, aby měly dostatečné odkládací prostory. Nezapomeňte, že u grilování potřebujeme talíře, vidličky, bodce a obracečky, misky s naloženým masem atd. U plynových grilů se dají hořáky umístit po stranách a tak se nestává, že by tuk z masa odkapával přímo do žhavého a tam se přepaloval. Jídlo je tak zdravější.

Pizza na gril? S lávovými kameny určitě

Do některých grilů se dají vložit lávové desky. „Krásně se díky pórovitosti kamene nahřejí a výborně se tam dělají steaky a pizza a tak podobně,“ doporučuje Lubomír Mach z OD Kinský. Příprava jídla na nich je zdravější a údržba jednodušší. Na konci se totiž kameny pořádně nažhaví a tím se samy vyčistí. Tohle pravidlo platí vlastně pro všechny grily – na závěr hodně nahřejte, všechen tuk se spálí a půjde vám to lépe kartáčem vyčistit.

Ať už vyberete jakýkoli typ, vždy si pohlídejte, aby byl gril stabilní a měl vzhledem ke své velikosti dost velký rošt.

Chat s Lubomírem Machem

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.