Na imunitu echinacea, na deprese třezalka

1. listopad 2017

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme tentokrát přivítali bylinkářku Hanu Urbánkovou. Tématem byl sběr a příprava bylinek, které nám pomohou zvýšit obranyschopnost těla před zimou.

„Ještě stále můžeme sbírat šípky. Ty jsou teď ještě všude. Už jsou sice přešlé mrazíkem, ale na čaj se pořád dají sbírat. Sbírání je nejlepší v kožených rukavicích nebo pomocí česáčků. Klasická příprava čaje je, že si šípky namočíte večer do vody, necháte je 12 hodin macerovat a potom zahřejete k bodu varu,“ vysvětluje Hana Urbánková.

Na imunitu je nejlepší echinacea

„Jednou ze základních bylinek na povzbuzení imunity je echinacea purpurea, třapatka nachová. Spousta lidí si ji pěstuje na zahrádkách jako trvalku a vůbec neví, jaký poklad tam má. Je to rostlinka, která úžasným způsobem stimuluje činnost bílých krvinek, je protizánětlivá a na posílení imunity je to číslo jedna,“ říká host. Hodně vitamínů ale mají také šípky, rakytník, arónie nebo bezinky.

Echinacea Purpurea - Třapatka nachová

Deprese zažene třezalka

„V naší přírodě máme úžasný lék, třezalku tečkovanou. Bohužel pro spoustu lidí je vyloučená z užívání kvůli tomu, že berou dlouhodobě nějaké léky. Může docházet ke kontraindikacím. Ale jinak je to úžasná bylinka, působí antidepresivně, na různé stavy melancholií, povzbuzuje organismus,“ doporučuje bylinu na špatnou náladu Hana Urbánková.

Třezalka tečkovaná (ilustrační foto)

Příjemné jsou bylinné koupele

Taková koupel by měla trvat 15 až 20 minut. Po koupeli by se člověk měl zabalit do teplého a relaxovat. Důležité je také mít ponořené i ledviny. Někteří lidé, kteří nemají vanu, se namáčí například jen v lavoru nebo nohy ve kbelíku, ale to nestačí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.