Na jaře nemovitosti patrně zlevní. Změní se totiž způsob získávání hypotéčních úvěrů

23. leden 2017
Dobré odpoledne

Chcete koupit nebo prodat zahradu, chatu nebo jinou nemovitost? Budou se vám hodit rady makléře Václava Dubna, který byl hostem pondělní poradny Regionu. Nově daň z nabití nemovitých věcí platí kupující. Dříve se mohl prodávající s kupujícím dohodnout. Teď ale už taková dohoda možná není. Daň je stanovená na 4 procenta z kupní ceny.

Změna má především státu zajistit lepší vymahatelnost v případě, kde daň není uhrazená. Při koupi nemovitosti tak musíte počítat s částkou navíc.

Ceny nemovitostí jen těžko odhadovat

„Klienti za námi kolikrát chodí a chtějí znát cenu své nemovitosti. To jsme dokázali před dvěma roky relevantně poradit, že taková cena nemovitosti opravdu je a za to jsme schopni ji prodat,“ říká host. Dnes je ale situace jiná. Odhadnout cenu nemovitosti je velmi složité. Ceny jsou vysoko a můžete najít kupce i za cenu, kterou by těžko někdo odhadl.

Současné ceny jsou nejvíc přemrštěné u panelákových a zděných bytů

Je to tím, že je po nich nejvyšší poptávka. Až za nimi jsou nadhodnocené ceny domů. Asi nejmenší nárůst v cenách je u pozemků a chat. Je to opět dáno poptávku, kdy po těchto nemovitostech je na trhu nejmenší sháňka.

Nárůst cen by se mohl zastavit v dubnu

Na přelomu roků 2016 a 2017 jsou ceny nemovitostí na vůbec jedné z nejvyšších úrovní v historii. Od 1. dubna 2017 Česká národní banka bude měnit podmínky pro získávání hypoték. Klienti budou muset mít naspořeno 15 až 20 procent ceny nemovitosti. To sníží poptávku a ceny se zastaví a možná budou i mírně klesat.

Spustit audio