Na noční obloze kromě stanice ISS uvidíte i vesmírné smetí

12. duben 2016
Dobré odpoledne

Na Světový den letectví a kosmonautiky přijal pozvání do Českého rozhlasu Region Miloš Podařil z Jihlavské astronomické společnosti. „12. duben je v kosmonautice a obecně v technice a vědě významné datum. Je to den, kdy roku 1961 první člověk opustil planetu Zemi a vypravil se do vesmíru, byť to byl takový krátký skok. První kosmonaut Jurij Gagarin ve skutečnosti neobletěl celou zeměkouli, ale vymanil se ze zemské atmosféry a byl to první krok do vesmíru,“ říká Podařil.

Na noční obloze můžeme pouhým okem spatřit i Mezinárodní kosmickou stanici ISS. „Je to opravdu obrovská kosmická laboratoř, která krouží okolo Země ve výšce nějakých 300 až 400 km. Lze ji pozorovat velice snadno, ale jen někdy. Vyplývá to z parametrů její oběžné dráhy,“ vysvětluje Miloš Podařil. Při ideálních pozorovacích podmínkách a ve správný čas je nejjasnější hvězdou na obloze, která se navíc pohybuje. S letadlem si ji určitě nesplete, protože nebliká. „Čím výš je nad obzorem, tím je jasnější a pohybuje se relativně rychleji. A když klesá k obzoru, tak zase slábne a zdánlivě zpomaluje. Může se někdy stát, že začne mizet ještě vysoko nad obzorem,“ doplňuje Podařil.

Čtěte také

Pouhým okem je vidět i kosmické smetí

„Lidských výtvorů, které kdy lidé vyslali do vesmíru, je obrovské množství. Během noci, když si člověk lehne na nějaké lehátko a dívá se na oblohu, tak jich může vidět spoustu. Jsou to hvězdičky více či méně jasné, které se pohybují bez jakéhokoliv hluku a blikání. Většinou létají od západu na východ,“ říká Podařil. Takové předměty ale většinou jsou už staré vysloužilé družice a představují tak na oběžné dráze jakousi skládku.

Na pozorování hvězd si vezměte spacák a karimatku

„Opravdu mnohokrát stačí si jenom lehnout na louku nebo na místo, kde neruší světelné znečištění a po té obloze se dívat jen tak pouhýma očima. To je zážitek sám o sobě,“ radí Miloš Podařil. Zároveň doplňuje, že pokud někdo už chce oblohu pozorovat podrobněji, tak pro začátečníka je ideální lovecký dalekohled. I na obloze se s ním dají pozorovat například hvězdokupy. „Určitě nedoporučuju a varuju před nákupy dalekohledů ze supermarketu,“ upozorňuje. Zájemce o profesionální dalekohled by se měl nejdřív poradit s odborníkem nebo ve hvězdárně.

Spustit audio