Na podzim hnojte kompostem nebo hnojem

20. říjen 2016
Dobré odpoledne

Uklidit, přikrýt, pohnojit, zasadit. Zkrátka příprava zahrady na zimu je spousta práce. Na co nezapomenout a jak to všechno udělat správně, přišla do poradny Regionu říct zahradnice Mirka Paclová. Záhonky před zimou poryjte, ale neuhrabávejte. Smyslem tzv. hrubého rytí je, aby půda pěkně hluboko promrzla.

„Určitě bychom po zelenině měli odstranit všechny zbytky. Co bylo napadané vážnými chorobami, plísněmi, bakteriózy a tak dále, to všechno spalte, jde-li to. Zdravé věci se můžou zkompostovat,“ radí Paclová.

Podzim patří organickému hnojení

Na podzim k hnojení používejte tradiční hnůj a kompost. „Kompost bychom měli dávat každou sezónu. Hnůj se dává v intervalu tři až čtyři roky a samozřejmě nemůže jít pod každou plodinu, tak si ho nedáme pod mrkev nebo pod česnek,“ radí host. Hnůj nebo kompost taky rovnoměrně rozvrstvěte, aby nebyla místa, kde je ho moc a naopak, kde není žádný. Na podzim nepoužívejte dusíkatá hnojiva.

K podzimu patří taky vysazování

„Máme dvě možnosti. Buď to budou cibuloviny nebo trvalky. Cibuloviny, před tím, než je vysázíme, namoříme. A to proti houbovým chorobám, stejně jako například česnek. Hned po namoření je vysadíme a sázíme je do dvojnásobku velikosti cibule. Můžeme i hlouběji,“ radí host. Trvalky se dnes už většinou prodávají v květináčích. Při sázení tak udělejte pořádnou jamku a zatlačte je. „Když je dáte do mělké jamky, tak je povytáhne mráz a bude po trvalce,“ upozorňuje Paclová.

Na trávníku nesmí zůstat listí

Pod listím trávník hnije a trpí. „Vůbec se ale nemusíme bát listí nahrnout do keřových skupin nebo pod živý plot. Tam postupně zetlí, vytvoří mulčovou vrstvu proti plevelům. Když bychom chtěli být důslední, tak to můžeme prosypat urychlovačem kompostu,“ dodává zahradnice. Před zimou nesmí být trávník přerostlý a délku necháváme v rozmezí 5 až 7 cm. Když se v trávníku objeví plíseň, tak to nenechávejte do jara. Přes zimu by se stav ještě zhoršil. Používá se speciální přípravek.

Spustit audio