Na Vysočině se vyplatí bazén zakrýt. Sezóna koupání se výrazně prodlouží

25. červenec 2016
Dobré odpoledne

Červencová odpolední poradna na Regionu poskytla posluchačům přehled v nabídce bazénů. Společně s Milanem Lebruškou jsme prošli od nejlevnějších k nejluxusnějším. „Nejlevnější bazén po dětských nafukovacích pořídíte za necelých tisíc korun. Je vlastně také nafukovací, ale kvalitnější. Přesto vydrží jen dva nebo tři roky,“ začal s přehledem sortimentu Milan Lebruška.

I k tomu nejmenšímu bazénu si ale kromě nádrže musíte pořídit filtraci a chemii. „Ke každému bazénu patří příslušenství a to zásadní je filtrace. U levnějších tipů je možné sáhnout po kartušové filtraci. Ta vyjde na osm set až tisíc korun,“ uvedl host.

Náklady na bazénovou chemii nejsou tak vysoké, jak se lidé obávají

Kromě samotné nádrže a filtrace se musí do vody přidávat i tablety na čištění. „Na sezónu, která trvá dva nebo tři měsíce, stojí chemie kolem dvou tisíc korun. Vím ze zkušenosti, že lidé mají často obavu z vyšších částek za čištění vody,“ prohlásil Lebruška.

Vyšší cena znamená i kvalitnější materiál a delší životnost

Kvalitnější bazény, které vydrží zhruba deset let, mají plechový korpus a vinylovou folii. „Vyjdou na šest, sedm tisíc. U nich už je nutná písková filtrace za nejméně tři tisíce korun,“ vypočítal host. „Ještě kvalitnější bazény, které vydrží desítky let, mohou být také z plechu potaženého vinylovou fólií nebo ze žádaného sklolaminátu. Na míru se vyrábí víceúrovňové bazény i bazény s větší kapacitou,“ doplnil Lebruška.

Kdo už bazén má, často dokupuje zastřešení nebo ohřev

Pokud už bazén na své zahradě máte, můžete si koupací sezónu prodloužit. „Nejčastější vylepšení je určitě zakrytí. U nás na Vysočině má velký význam. Sezóna se tím prodlouží až o tři měsíce. Dokoupit je možné taky vyhřívání,“ uvedl Lebruška.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.