Na zuby patří měkký kartáček

9. únor 2018

Péče o zuby do velké míry určuje to, jak dlouho nám chrup vydrží. Ke správné péči potřebujeme jednak techniku, ale taky pomůcky. V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme si o tom povídali s dentální hygienistkou Evou Plešingerovou.

„Určitě potřebujeme elektrický nebo klasický zubní kartáček a určitě i mezi zubní kartáček, který čistí mezi zuby. Eventuálně můžeme použít zubní pastu, ústní vodu, kdo potřebuje, tak i dentální nit nebo jednosvazkový kartáček,“ vyjmenovává pomocníky v péči o zuby náš host.

Nejlepší je měkký kartáček

Kartáček by měl mít měkké a hustě osázené štětinami. Hlavička kartáčku by měla být spíš menší. „Když je kartáček měkký, jemný, není potřeba, aby byly štětiny různě dlouhé,“ říká Eva Plešingerová. Pokud má kartáček štětiny tvrdé, tak to výrobci často řeší tím, že dají různě dlouhá vlákna, aby se kartáček dostal do všech zákoutí.

Měkký kartáček by měl vydržet minimálně tři měsíce

Pokud se vám daří ohýbat a křivit štětiny měkkého kartáčku dříve, než za tři měsíce, není to vinou špatného kartáčku, ale toho, že na něj příliš tlačíte. Zbytečně tím zuby dřete, případně rozedíráte i dásně. Zuby bychom měli čisti jemně malým kroužením, chvíli vydržet na jednom místě a pak se posunout o kousek dál.

Zubní pastu si klidně vybírejte podle chuti

„Pokud nemáte žádný problém, nemusíte sledovat složení zubní pasty. Můžete používat jakoukoliv, která vám chutná, která je vám příjemná. Sledovat složení pasty by měli alergici, protože někdo může mít alergii na sodium lauryl sulfát, což je pěnidlo, které se přidává do past,“ říká host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.