Naděje umírá poslední – s tím se denně setkáváme, říká pracovnice Domácího hospicu od svaté Zdislavy

2. říjen 2015

„Opravdu platí, že naděje umírá poslední. A jestliže odchází mladý člověk, boj je strašně silný. Ti lidé by udělali cokoli, aby toho svého blízkého vrátili do života. To se neobejde bez pláče, bez vzteku, bez hněvu, bez vzbouření se proti utrpení,“ vysvětluje ředitelka Domácího hospicu od Svaté Zdislavy Eva Vráblová. „Ti lidé si odpustí, vyříkají si ty těžké věci, které spolu prožili. Umíral jeden muž a měl velikou obavu z toho, že zanechá rodinu nezajištěnou s dětmi malými a manželka byla hrozně silná a řekla mu: nemusíš mít strach, já to zvládnu a sejdeme se. A já jsem potom viděla, jak se tomu manželovi hrozně ulevilo,“ přidává silný příběh z praxe Eva Vráblová.

Celodenní a každodenní péče o nevyléčitelně nemocného člověka je náročná fyzicky, psychicky i finančně. Musíme ho udržovat v čistotě, umývat, trápí nás, že mu nemůžeme úplně pomoct od bolesti. Částečně nám může pomoci hospicová péče. Ta, kterou nabízí například Domácí hospic svaté Zdislavy Oblastní charity Třebíč, je složená ze zdravotní služby, odlehčovací služby a psychoterapeutické péče. Věřícím zprostředkuje charita také návštěvu kněze.

Doma jako v nemocnici: patří k tomu i telefonické vizity

„Zdravotní služba obnáší návštěvu sestry nebo lékaře,“ vysvětluje ředitelka Eva Vráblová. Pacient je pořád v péči praktického lékaře, navštěvuje ho ještě paliativní lékař tak jednou za týden, sestřičky každý den podle potřeby 3-4 denně. Dělají se také tzv. telefonické vizity, při kterých doktor zjišťuje zdravotní stav pacienta. „Funguje to stejně jako v nemocnici: lékaři, sestry, zdravotní péče, jen s tou výhodou, že pacient je doma ve své posteli,“ přibližuje Eva Vráblová.

Zdravotní služba je zdarma, za jiné se platí

Člověk, který se celodenně stará o nemocného, potřebuje taky čas sám pro sebe, aby mohl načerpat další energii. U pacienta zatím zůstane pečovatelka. Součástí služby třeba je to, že zaskočí na nákup nebo pomůže s hygienou. A pomoc s léky. „Jen při první návštěvě máme pohotovostní kufřík se všemi typy léků, jinak nosí recept. Když rodina potřebuje, léky jí doneseme, ale rodina zaplatí čas strávený na cestě. Za práci pečovatelky účtujeme 108 korun za hodinu plus 15 minut na cestu. Dají se na to použít příspěvky na péči,“ říká Eva Hanáková, která v domácím hospicu také pracuje.

Rodina může požádat o návštěvy kněze. „Často se stává, že rodina už svého blízkého kněze má. Zprostředkovali jsme kontakt na známého kněze rodině, která s ním ztratila vazby. A když tam přišel a byl s pacientem v posledních chvílích, to bylo poprvé, co jsem viděla umírat někoho s úsměvem na tváři,“ vzpomíná Eva Hanáková.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio