Nadělte pod vánoční stromek hudební nástroj

12. prosinec 2017

Hostem Poradny Českého rozhlasu Vysočina byl Milan Polreich z jihlavské prodejny hudebnin. Do studia s sebou vzal i rolničky na třmenu, které dokáží vytvořit vánoční atmosféru kdekoliv a bez větších nároků na hudební znalosti hráče.

K oblíbeným a jednoduchým perkusovým hudebním nástrojům patří i cajon. „Velmi dobře imituje hru na bicí nástroje. Protože umí výšky, rytmický buben, ale přitom umí i basový ráz bubnu. A pokud na něj hraje nějaký rytmik a jsou k tomu dvě kytary, tak cajon opravdu už hraje jako celá kapela,“ doporučuje host cajon jako vánoční dárek.

Flétnu volte raději plastovou

Hraní na zobcovou flétnu pomáhá i jako dechové cvičení. „Základem je sopránová zobcová flétna, která se cenově pohybuje v rozmezí 200 až 300 Kč. Dnes by to měl být plastový nástroj, protože jak jsme měli dříve my ještě dřevěné, tak to bylo o tom, že po nějaké době se dřevo zahřeje, pak neladí, pak změkne a navíc ani po hygienické stránce to není úplně dobré. Vyberte tří dílnou flétnu, která se dá dobře čistit,“ radí s výběrem flétny host.

Elektronické bubny přežijí i sousedi v paneláku

Elektronické bubny jsou dobrou variantou, když žijete v paneláku a přitom chcete vy nebo někdo z vašich blízkých hrát na bicí. Dají se totiž ztišit. Ovšem problém je v tom, že elektronické bicí mají jiný odskok a celkově mají úplně jiné a neporovnatelné vlastnosti. Takže když pak přejdete na klasické bicí, zjistíte, že na ně hrát zkrátka neumíte.

Spustit audio