Nejdéle v obýváku vydrží jedle kavkazská

17. prosinec 2020

Každý by chtěl, aby mu vánoční stromeček vydržel zelený co nejdéle, aby krásně voněl a také, aby z něj neopadávalo jehličí.

 Jak toho docílit, přišla do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct zahradnice Eva Stoklásková.

Sklizeň vánočních stromků začíná už v říjnu, takže než se dostanou k nám do obýváku, jsou většinou už několik měsíců uříznuté. Tyto stromky tedy většinou mají nejlepší období za sebou.

„Vydrží přes Vánoce, ale nemůžeme očekávat svěžest a vůni čerstvě uříznutého stromu,“ říká Eva Stoklásková. Jedinou možností je si pro stromek zajít přímo k pěstiteli na plantáž, které jsou i na Vysočině a koupit si tam čerství stromek.

Stromek dejte do vody

Když donesete stromek domů, dejte ho hned do vody. Ze sítě ho rozbalovat nemusíte. Podmínkou delší výdrže je také stojan s vodou.

„Stromek by neměl být v teple. Když máte chladnější místnost nebo balkón, dejte ho tam. Ale pozor, když budou mrazy a stromek budete mít v kbelíku, tak vám může zamrznout,“ upozorňuje host.

Síť ze stromku sundejte den před Štědrým dnem, aby se samovolně narovnaly větve. Především u jedle kavkazské, kde jsou větvičky hodně husté a po vybalení ze sítě jsou trochu pomačkané. Za jeden den se ale bez problému opět srovnají.

Nejrychleji opadává smrček

„Nejrychleji opadává smrk. Hodně lidí má rádo jedličku, protože déle vydrží a také příjemně voní svojí typickou jedlovou vůní. Borovičky také vydrží déle, ale hůř se zdobí, protože na ní jsou velké mezery mezi jednotlivými patry,“ říká Eva Stoklásková. Nejdéle vydrží jedle kavkazská, která neopadá ani do Tří králů.

Spustit audio