Nejnáročnější na profesi učitele je udržet si autoritu

28. březen 2017
Dobré odpoledne

Je dnes profese učitele psychicky náročnější, než byla dříve? A jak by se měli pedagogové udržovat v kondici, aby zvládli dnešní děti? Na Den učitelů přišla do Poradny Regionu psycholožka Olgy Hinková a její postřehy se hodí i rodičům a prarodičům.

Děti se od těch před třiceti lety příliš neliší. S dětmi jsou pořád stejné starosti. V čem je ale učitelství náročnější, je nárůst administrativy, většího papírování, různých tabulek, výkazů a podobně. „Tak, jak se zrychluje celé tempo společnosti, tak se zrychluje i učitelský proces,“ říká host.

Vyhořet můžete v každém povolání

„Varovný signál je ten, že se nám nechce do práce víc, jak kdykoliv jindy. Normální je, že se nám občas nechce, ale jiné, když už nás práce netěší jako dřív,“ upozorňuje Olga Hinková. Varovným signálem jsou různé psychosomatické projevy bolestí zad, krční páteře, žlučník a tak dále. V tu chvíli je jasné, že už toho máme plné zuby.

Nejrizikovější na profesy učitele je udržet si autoritu

„Nejrizikovější je předstoupit před žáky a udržet si jejich autoritu, jako autoritu učitele. To si myslím, že je úplně nejdůležitější zvláště ve vyšších ročnících nebo na středních školách. Od 4. až 5. třídy děti začínají víc zlobit nebo upoutávat pozornost,“ říká host.

U problematických žáků je potřeba stanovit jasné hranice

„Myslím si, že je potřeba ho vymezit do těch hranic, že on je ten žák, který musí poslouchat a učitel je od toho, aby byl autoritou. Pokud se to učiteli nedaří samotnému takto zvládat, tak na školách fungují školní psychologové a to je ta situace, kdy se učitel má obrátit na výchovného poradce nebo školního psychologa,“ radí Olga Hinková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.