Nejsmutnější na letním táboře bývá návštěvní den. Děti pláčou, když rodiče odjíždějí

23. červen 2015
Dobré odpoledne

Blíží se čas letních táborů. Jak vlastně vybrat dobrý tábor? Vyplatí se zeptat se známých a kamarádů dětí. Zkušenosti ostatních jsou k nezaplacení. Možná váháte, jestli dávat dětem s sebou mobil. Počítejte s tím, že ho nejspíš nebude mít pořád u sebe. Na některých táborech děti odevzdají telefony vedoucím a ti je uloží někam do bezpečí. Když děti potřebují, zavolají si.

„Doporučujeme radši dopisní papíry než mobily, ale telefony jim samozřejmě nemůžeme zakázat,“ směje se Jan Burda z Rady dětí a mládeže Kraje Vysočina. „Nenecháváme dětem telefony u sebe. Mohly by se jim rozbít, navlhnout a tak. Ale v poledním klidu nebo před večerkou si za námi přijdou, telefon jim dáme a zavolají si domů nebo pošlou esemesku,“ vysvětluje obvyklý postup.

Jedním dechem ale dodává, že příliš častý kontakt dětí s domovem může být problematický: „Myslíme, že děti i rodiče to bez sebe dva týdny vydrží, proto nepořádáme ani návštěvní den.“ Často se totiž stávalo, že děti, kterým nikdo nepřijel, plakaly. Když rodiče odjeli, byli smutní i ti, za kterými návštěva přijela. Jan Burda ale rodičům doporučuje: „Pokud už na táboře návštěvní den plánují, určitě přijeďte, aby vaše dítě nebylo zklamané.“

Klidně na svoje děti všechno práskněte

Když jede dítě na tábor poprvé, seznamte se důkladně s vedoucími. Obvykle se koná nějaká informační schůzka, kde se rodiče dozví, co a jak sbalit. „Není od věci zajít za hlavním vedoucím a zdravotníkem a probrat s nimi zvláštnosti vašeho dítěte. Klidně jim řekněte, co nejí, jestli se bojí tmy i to, jak je na tom s plaváním.

Jan Burda

Děti v kolektivu se často přeceňují, a to je ve vodě nebezpečné. Občas je docela dobré poradit i fígl, který na toho vašeho platí,“ přidává zkušenosti z vedení tábora Jan Burda. Schůzka rodičů a vedoucích je o to důležitější v případě, že potomek trpí nějakou alergií nebo bere léky.

Na tábor do lesa může i alergik

Že je dítě na něco citlivé nebo alergické se píše už v přihlášce, jejíž součástí je potvrzení od lékaře. Správný zdravotník v takovém případě kontaktuje rodiče a všechno s nimi probere. V dnešní době už mohou na tábory i děti s bezlepkovou dietou. „I v našich polních podmínkách dokážeme připravit jídlo pro celiaky,“ chlubí se Jan Burda.

Zdravotník je člověk proškolený od Českého červeného kříže a u lehčích zdravotních problémů si dokáže poradit. V případě nějakého úrazu nebo vysokých teplot vedoucí obvykle zavolají rodičům.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio