Někdy jsou pařezy ohlodané jak od bobra, říká odborný lesní hospodář

4. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Kůrovec se letos stihl třikrát vyrojit, obvykle to bývá jen dvakrát za rok. Pokud máte nějaké souše v lese, pokácejte je. „Zákon říká, že majitel lesa je povinen zpracovat kůrovce. Státní lesy pilně kůrovcové stromy těží. Velcí zpracovatelé tlačí cenu dolů. Ale nic jiného nám nezbude,“ vysvětluje odborný lesní hospodář Jiří Pohan.

Do konce března nebo dubna musíme kůrovcové dřevo vytěžit a z lesa odvézt. Odborný lesní hospodář Jiří Pohan k tomu říká: „Už teď je kulatina začernalá, zašedlá, když ji necháme ležet na mokré trávě do jara, zčerná ještě víc. Takže: i když není situace moc příznivá, průběžně kácejte, zpracovávejte, prodávejte.“

Cena sice nebude příliš vysoká, nekvalitního kůrovcového dřeva je na trhu hodně, ale zdá se, že v nejbližší době cena lepší nebude. Pokud si netroufáte třeba proto, že kůrovcem je postižená rozsáhlejší část lesa, můžete si najmout firmu: pracují rychle, čistě a cena je 300 korun za vytěžený kubík dřeva dotažený až k pevné cestě.

Při kácení nechávejte nedořez, jinak neovlivníme, kam kmen spadne

Pokud se do kácení přece jen pustíme sami, musíme být opatrní. Každý rok při těžbě dřeva někdo zemře. Kolem káceného stromu bychom měli dodržovat ohrožený prostor - kruh o dvojnásobku výšky stromu. Je to proto, že při padání s sebou může vzít další strom, může se ulomit vršek, velká větev. Pařez musí mít zásek, při hlavním řezu musí zůstat tzv. nedořez. Ten funguje jako pant, přes který strom padá. Když tam nedoříznuté místo nenecháme, neovlivníme místo, kam kmen padne.

Odborný lesní hospodář Jiří Pohan radí nezapomínat na helmu. „Chrání hlavu, protože při kácení padají větve. Chrání oči a obličej, protože nám nelétají do tváře třísky a navíc si šetříme i uši. Majitelé lesů, kteří si kácejí svoje dřevo, obvykle přilbu nemají. Cena je do tisíce korun a Jiří Pohan ji doporučuje třeba jako dárek pro majitele lesa.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio