Nepřetržitý dohled na vaší chatou vyjde na pár stovek

6. listopad 2017

Před zimou je nejvyšší čas na zabezpečení chat a chalup. Pro zloděje jsou opuštěné chatové oblasti přes zimní období velkým lákadlem. Jak zabránit nechtěné návštěvě, jsme v Poradně Českého rozhlasu Vysočina rozebrali s Milošem Rojkou, odborníkem na zabezpečení objektů.

Zabezpečení objektu se cenově a náročností liší u levné chaty a drahé vily. „Základ zabezpečovacího systému ale zůstává stejný. To jest ústředna a ovládání,“ vysvětluje host. Ceny tak spíše navyšuje počet detektorů a periférií v poměru k rozlehlosti objektu.

Základem je zabezpečení dveří a oken

„Určitě je potřeba zabezpečit okna, vchodové dveře a nejlepší je, když je uvnitř systém pohybové detekce. V případě narušení dá systém vědět majiteli, případně bezpečností agentuře, která řeší výjezd a ochranu majetku,“ vysvětluje Miloš Rojka.

Non-stop dohled vyjde minimálně na 500 Kč měsíčně

„Všechny dnešní zabezpečovací systémy mají GSM komunikátor, takže můžete být upozorněná SMS nebo prozvoněním. Výhodnější je mít připojený objekt na pult centrální ochrany, kdy je 24 hodin pod dohledem a řeší to profesionálové v případě napadení, kdy vyjíždí s vaším souhlasem zásahová služba,“ říká host. Taková služba se pohybuje od 500 Kč měsíčně.

Zabezpečení může rozpoznat i požár

„Existují požární detektory, které reagují na kouř a zvýšenou teplotu. Existují detektory zemního plynu, detektory kysličníku uhelnatého, detektory záplavové a k moderní zabezpečovací ústředně lze přes převodníky zapojit takřka jakýkoliv detektor,“ popisuje Miloš Rojka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.