Nové postupy v operaci křečových žil? 5 dní po operaci do práce, menší bolesti a malé jizvy

14. srpen 2015
Dobré odpoledne

Letošní horké léto nesvědčí řadě věcí - třeba zahradě, vodním zdrojům a taky našim křečovým žilám. „Vysoké teploty mohou způsobovat vyšší tendenci žil k rozšíření a můžou se zhoršit potíže lidí, kteří mají křečové žíly. Znamená to zhoršení otoků při námaze, po dlouhém stání a můžou mít pocit křečí v dolních končetinách,“ vysvětluje zástupce primáře chirurgického oddělení třebíčské nemocnice Pavel Jedlička.

Už přibližně rok provádí lékař Pavel Jedlička v třebíčské nemocnici operaci křečových žil metodou tzv. radiofrekvenční ablace. „Je to mini-invazivní metoda. Využívá vysokofrekvenční energii, která je převedená na tepelnou energii a ta spálí hlavní kmen křečových žil, ty se zneprůchodní a vyřeší problémy,“ přibližuje princip lékař.

Pro pacienta je důležité to, že odpadají řezy na kůži, takže nejsou jizvy. Po klasické operaci bývají velké bolestivé modřiny, protože se žíla vytrhává. Modřiny v případě radiofrekvenční ablace bývají menší a lépe se hojí. Po obvyklé operaci musíme na neschopenku na 4-6 týdnů, v případě nové metody se rekonvalescence zkracuje na týden. I po téhle operaci musíme nosit elastické bandáže – jen 2 týdny, kdežto po obvyklé operaci jsou to 2 měsíce. Zákrok zatím nehradí zdravotní pojišťovny, takže si ho musí zaplatit pacient. „Na velkých žilách se platí 12 300 Kč, metličkové varixy odstraňujeme za 500 korun za jedno sezení,“ upřesňuje cenu lékař.

Co může za křečové žíly? Dědičnost!

Podle lékaře Pavla Jedličky je nejčastějším příčinou křečových žil genetika: „Uvádí se, že zhruba 50 procent pacientů s křečovými žilami má v rodině někoho, kdo tím problémem už trpí. Člověk se narodí s takovou dispozicí, jedná se o sníženou elasticitu vaziva v žilách, mají větší tendenci se rozšiřovat. Krev má pak zhoršený odtok z končetin.“

Na operaci doporučuje jít v podzimních měsících - i v době modernějších přístupů platí to, že musíme po operaci 2 týdny nosit bandáže nebo kompresivní punčochy, a to v horku není příjemné.

Chat s Pavlem Jedličkou

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.