Oběti trestných činů mohou žádat o peněžitou pomoc

23. leden 2018

Věděli byste, kam se obrátit, když by vás například někdo obtěžoval přes internet? Zneužíval vaše fotografie nebo další osobní a citlivé informace. I toto má v popisu práce probační a mediační služba. S čím může pomoci, přišla říct Nela Šupková a Tomáš Kellner.

Kromě toho má za úkol dohlížet i na pachatele trestných činů, zda například po propuštění z výkonu trestu dál nepáchají trestnou činnost, případně dohlíží i na alternativní výkony trestů. Zároveň je úkolem Probační a mediační služby tyto lidi motivovat i k tomu, aby vedli řádný život.

Pomohou například se sepsáním návrhu na náhradu škody

„Obětem poskytujeme poradenství v rámci orientace v trestním řízení a základní právní informace. Nikoliv ale právní pomoc,“ říká Nela Šupková. Jedná se především o rady, jak například sepsat návrh na náhradu škody nebo peněžitou pomoc. Poškození ale mohou přijít i s dotazem, zda jejich konkrétní případ je natolik závažný, aby podali trestní oznámení.

Oběť má nárok na peněžitou pomoc

„Můžeme oběti informovat v rámci poskytování právních informací, zda mají nárok na peněžitou pomoc ze strany státu. Ta je určena pro oběti, kterým v důsledku trestného činu vzniklo ublížení na zdraví, těžká újma na zdraví, jsou pozůstalí, oběti sexuálně motivovaných trestných činů, tak tyto oběti mají nárok na peněžitou pomoc,“ vysvětluje Tomáš Kellner. Zároveň pomůžou se sepsání žádosti.

Spustit audio