Oběti trestných činů v seniorském věku mohou žádat o finanční pomoc

17. říjen 2017

Hostem Poradny Českého rozhlasu Vysočina tentokrát byl Antonín Křoustek, vedoucí jihlavské Bílého kruhu bezpečí. Řeč mimo jiné byla i o tom, jak může Bílý kruh bezpečí finančně pomáhat seniorům, kterým je šedesát a více let.

Jedná se o finanční pomoc těm seniorům, kteří byli okradení nebo přepadení. Bílý kruh bezpečí může poskytnout prvotní pomoc seniorovi do výše až několika tisíc korun na zajištění základních potřeb a to bezprostředně po tom, co se takový člověk stal obětí trestného činu. Prostředky je možné čerpat hned druhý den po tom, co se čin stal.

Informace můžete žádat přímo u policie

Většina lidí o podobné možnosti vůbec neví. „Mělo by to fungovat přes policii. Policie by mohla seniorovi předat kontakt,“ říká Antonín Křoustek. Pokud se v Bílém kruhu bezpečí dozví o přepadeném seniorovi, tak se ho snaží kontaktovat přímo sami, ale ne vždy ví o všech případech. Pokud jste okradení a jste v seniorském věku, nebojte se policistů na takovou pomoc přímo zeptat.

Bílý kruh bezpečí pomůže i s opravou zámku

Pokud se do bytu dostane zloděj násilím, rozbije zámek, rozštípe dveře a ještě seniora okrade o všechny peníze, tak je možnost požádat jihlavský Bílý kruh bezpečí o pomoc s opravou s dveří a zámků. Opět se jedná o bezplatnou pomoc, kdy Bílý kruh bezpečí může na opravu dveří a zámků použít až 5000 Kč.

Finanční pomoc můžete žádat i na pomoc advokáta

Jedná se o případy, kdy jsou senioři pod nátlakem například svých příbuzných nebo dokonce dětí, kteří seniorům vyhrožují, berou jim peníze a podobně. V takovém případě je možné požádat o pomoc advokáta, na kterého Bílý kruh bezpečí může opět přispět částkou až pět tisíc korun.

Spustit audio