Obtěžování zápachem je stále častější problém

20. listopad 2017

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina byl hostem krajský hygienik pan doktor Jiří Kos. Probrali jsme sousedy, kteří obtěžují hlasitou hudbou nebo například hromaděním odpadků a zápachem.

Hygienik vám může v podobných situacích dát dobrou radu, ale v mnoha případech nemá oprávnění do sporu zasáhnout. „Třeba obtěžování zápachem. V dnešní době je to poměrně běžná záležitost a je to široké spektrum obtěžování, které začíná u chovu domácích a hospodářských zvířat, přes hromadění odpadků až k fungování průmyslových podniků,“ popisuje host. V podobných případech hygienik přímo zasáhnout nemůže.

Problém je, když soused chová 30 koček

Těžko uspějete se stížností, že vám například vadí zápach sousedovy kočky. Pokud jich ale soused bude chovat velké množství, například třicet, už je to jiná situace. „Je dobré se obrátit na veterinární hygienu, jestli chov probíhá tak, že nejsou zvířata týraná. Pokud jde o výskyt a pohyb takto velkého počtu zvířat, musí to obtěžovaný řešit soudní cestou,“ doporučuje Jiří Kos.

S hlukem vám mohou hygienici pomoci

„Můžeme pomáhat tam, kde zdrojem nadměrného hluku je doprava, kde zdrojem hluku je podnikatelský subjekt. Je jedno, jestli je to jeden řemeslník nebo je to velká fabrika. Můžeme pomáhat i tam, kde zdrojem hluku je zařízení, které je pevně spojené s konstrukcí bytového domu a preventivně chráníme veškeré objekty pro bydlení, které jsou umísťovány do lokalit, kde je zvýšené riziko překročení hlukových limitů,“ říká host.

Spustit audio