Od bolesti krční páteře pomůže palec u nohy nebo horká sůl, říká reflexní terapeut František Hodač

27. leden 2017
Dobré odpoledne

Bolesti krční páteře nemusíte vždycky řešit tabletkami. Účinné techniky přišel do poradny Regionu vysvětlit reflexní terapeut František Hodač. Bolesti nejčastěji způsobují zatuhlé svaly. „Chtějí povolit, mají být elastické, chtějí pracovat, jenže chodíme zatuhlí jak psychicky, tak například zimou. Někdo nosí šálu, někdo ne a stačí, když nás ofoukne a je to tady,“ popisuje František Hodač.

Krční páteř uvolní palec. „Na všech deseti prstech nohou je hlava. Konkrétně páteř je na základním kloubu palce. Ze zvyku začínáme pravým palcem, a když uvolníme pravý palec, tak se uvolní krk. Když se uvolní krk, tak se uvolní i levý palec,“ vysvětluje host.

Palec uvolníte pohybem

„Vezmeme nohu do ruky a druhou rukou táhneme za palec. Palec by měl být v ose a my s ním hýbeme asi 15 stupňů do stran, doleva, doprava, nahoru, dolů. A objíždíme a točíme jakoby do trychtýře. Pomalinku uvolňujeme. Jakmile uvolníme palec, tak se uvolní i krk,“ říká František Hodač.


František Hodač z Humpolce se reflexní terapii učil od významného českého léčitele Ing. Jiřího Janči. Byl s ním v kontaktu několik let. Sám pravidelně přednáší, pořádá různá setkání s tématem alternativní medicíny.

Od bolesti pomůže i sůl

„Když je úplně nejhůř, tak beru normální kuchyňskou sůl, ohřeju ji na pánvi, dám si ručník, na něj si dám papír, například noviny a rozprostřu na něj horkou sůl. Zavřu, zabalím, přitáhnu krk k sobě a prohřeju. Dám na sebe deku a chvilku si odpočinu. Svaly se pak uvolní,“ radí host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.