Odpadky v lese patří k největším problémům jejich správců

19. říjen 2016
Dobré odpoledne

Nechat auto na kraji lesa by se vám mohlo pěkně prodražit. Kde můžete zaparkovat, když jdete na houby, jak se v lese chovat a které problémy lesníky nejvíce trápí, přišel do poradny Regionu říct lesní správce František Vala.

„Určitě neparkujeme na lesních cestách, nevjíždíme do porostů. U nás na lesní správě pro tento účel budujeme malá odstavná parkoviště na počátcích lesních cest. Běžný houbař vždycky parkuje tam, kde nepřekáží. Pak není žádná potíž. Pokud nám někdo jezdí na hříbky doprostřed lesa, pak potíže jsou,“ říká host.

Smyslem je les neničit a nepřekážet

Pokud u lesní cesty parkoviště nenajdete, tak je ideální zaparkovat někde na okraji, kde nebudu nikomu překážet. Zároveň jde o to taky les neničit. Nejde o to pokutovat každého, kdo si auto odstaví u lesa a jde na houby. Stačí tak použít selský rozum a nemusíte mít obavy z nepříjemností. „Základ je mít k lesu určitou pokoru a úctu,“ dodává František Vala.

Někteří lidé neznají nebo ignorují i základní pravidla

K zásadám slušného chování v lese patří nekřičet, nepoškozovat mechy, nezasahovat do terénu, samozřejmě se do lesa nesmí s motorovým vozidlem. Cyklisté můžou jezdit po značených trasách a lesních cestách. Naopak s kolem nejezděte do porostu. A v lese se samozřejmě nesmí kouřit a rozdělávat ohně.

Odhazování odpadků je nejrozšířenější nešvar

„Odpadky jsou náš velký problém, protože několikrát do roka musíme uklízet po návštěvnících lesa. PET lahve, ojeté gumy, televizory i ledničky se nám objevují v lese. Nedokážu to pochopit, když v každé obci jsou kontejnery, ve všech větších obcích jsou sběrné dvory, kam tento odpad jde umístit. Dojezdová vzdálenost do lesa se starou lednicí nebo televizí je stejná jako na ten sběrný dvůr,“ podivuje se lesník František Vala.

Spustit audio