Originálním vánočním dárkem je akvárium

23. listopad 2017

Jaroslav Svoboda se už desítky let věnuje chovu akvarijních rybiček a také se specializuje na prodej potřeb pro domácí mazlíčky. V Poradně Českého rozhlasu Vysočina se vás snažil přesvědčit o tom, že akvárium může být pěkným, ale i užitečným vánočním dárkem.

Hlavně pro děti jsou akvária dárkem, který rozvíjí jejich znalosti z oblasti biologie a chemie. Akvarijní rybky pochází z tropických oblastí z celého světa a pro jejich úspěšných odchov je důležité sledovat i chemické složení vody. To samé platí i pro akvarijní rostliny.

Pro akvárium volte nejtemnější kout v místnosti

„Pro akvárium vyberte spíše temnější místo, ne někde u okna kvůli řasám. Akvárko se dá nasvítit, takže oživí i ten nejtemnější koutek,“ radí Jaroslav Svoboda. Pro děti je lepší použít osvětlení s LED diodami na 12 voltů, a to hlavně kvůli bezpečnosti. Elektřina, voda a děti totiž nejsou právě ideální kombinace.

Minimální tloušťka skla jsou 4 mm

Některá akvária jsou slepená z tenkých skel. Tloušťka skla se odvíjí od velikosti nádrže. I nejmenší akvárium musí mít sklo o tloušťce 4 mm. Se vzrůstajícím objemem roste i tloušťka skla, která je daná tabulkami. Tento údaj ale nepodceňujte a každé akvárium překontrolujte. Na trhu se objevují i poddimenzovaná akvária, a to může být nebezpečné.

Je důležité vědět, do jaké velikosti rybky vyrostou

Když kupujete ryby, většinou se jedná o mladé kusy, které ještě nedorostly do plné velikosti. Proto je potřeba si zjistit, do jaké velikosti dorostou. Stejně tak je potřeba důkladně pohlídat kombinaci rybek. Pro začínajícího akvaristu nebo děti, jsou stále nejvhodnější paví očka nebo neonky.

Spustit audio