Osamělým seniorům společnost dělají dobrovolníci

24. březen 2017
Dobré odpoledne

Cítíte se osamělí? Nebo byste naopak chtěli někomu dělat společnost? Daniela Dokulilová z Centra pro rodinu, přišla do Poradny Regionu říct, jak obě tyto situace vyřešit.

„Jde o opuštěné lidi, osamocené, kteří už třeba nemají nikoho, kdo by o ně někdo projevoval zájem,“ říká host. A právě dobrovolníci jsou ti, kdo jim nabídne společnost, kdo si s nimi popovídá, vyjde si s nimi na procházku, ale třeba taky zavzpomíná na mládí.

Dobrovolníci chodí k seniorům pravidelně

„Většinou jednou, dvakrát týdně na hodinku nebo na dvě. Jde o to, že kolem nás je spousta opuštěných lidí, kteří by rádi měli společnost. A to je přesně to, co ti dobrovolníci dělají. Projevují jim zájem a tím i zvyšují pocit sounáležitosti. Brání jejich opuštěnosti a izolaci,“ vysvětluje Daniela Dokulilová.

Stejná služba pomáhá i dětem

Dobrovolníci pomáhají zejména těm dětem, které se mohou cítit osaměle, rodiče se o ně příliš nezajímají, nemají kamarády v kolektivu nebo jsou kvůli tomu dokonce terčem posměšků. Ve službě Kamarád najdou dobrovolníky, kteří si s nimi sednou, pomohou dětem s domácími úkoly, naučí se s nimi na písemku, popovídají si nebo si zahrají hry. „Jsou pro ně kamarády, vzory, snaží se je motivovat, povzbuzovat, aby děti získaly i zdravé sebevědomí, které jim do té doby chybí,“ říká Daniela Dokulilová.

Dobrovolníkem se může stát téměř každý

„V našem dobrovolnickém centru jsou jediné dvě podmínky. A to věk minimálně 15 let a čistý rejstřík trestů,“ říká host. Žádné speciální vzdělání není třeba a je na každém dobrovolníkovi, kolik bude chtít této činnosti věnovat času. Přihlásit se můžete například přes mail dobrovolnici@centrumrodin.cz.

Spustit audio