Plísně v bytě způsobují alergii

19. leden 2018

Plísně v bytech a domech působí nevzhledně, ale především škodí našemu zdraví. Proč vznikají a jak je úspěšně likvidovat, jsme probrali s krajským hygienikem panem doktorem Jiřím Kosem.

Za plísně v bytech může buď chyba stavaře, nebo naše nedostatečné větrání. Plísně se můžeme zbavit tak, že plesnivé místo zvlčíme lihem nebo octem a oškrábeme živnou plochu a pak vyspravíme obyčejným vápenným nátěrem. Je to první pomoc. Je možné použít i různé další přípravky určené k boji proti plísním, ale je potřeba jejich aplikaci opakovat.

Vlhko a teplo je pro plísně ideální

„Plíseň ke své existenci nepotřebuje moc. Jí stačí vhodné teplotní a vlhkostní poměry, především vlhkost. Je vyzkoušeno, že pro náš pobyt v místnosti by se relativní vlhkost měla pohybovat mezi 30 až 60 procenty relativní vlhkosti,“ říká host. Vlhkost nad 60 procent je pro plísně ideální. Plísním se daří kolem oken, v rozích, u podlah, za nábytkem a také všude tam, kde se ve stavbě objevují tzv. tepelné mosty.

Plísně jsou nebezpečné

Plísně se řadí mezi alergeny. „Kromě toho plísně uvolňují i těkavé látky do ovzduší, které mohou způsobovat alergii. Plísně navíc vytváří základ pro napadání potravin a jejich produkty mykotoxiny, které se dostávají do potravin, bývají ne zrovna příjemné pro naše játra, ledviny,“ upozorňuje Jiří Kos. Navíc jsou plísně podezírány i z tvorby nejrůznějších typů rakoviny.

Plíseň na venkovní straně nejsou až takový problém

„Pro Vysočinu je typická zvýšená vlhkost a pravděpodobně vnější strana zateplených fasád je ideální proto, aby se na ní podobné organismy uchytily,“ vysvětluje host. Pokud se jedná o plísně na vnější straně, jedná se spíše o estetickou vadu. Pokud budou ve fasádě konstrukční vady, tak se může plíseň začít objevovat na vnitřní straně. A to už je problém, který je potřeba řešit.

Spustit audio