Plísně v bytě způsobuje zvýšená vlhkost. Stačí efektivně větrat

19. leden 2017
Dobré odpoledne

Trápí vás plíseň v domě nebo bytě? Problém může být i v tom, že špatně větráte. Jak si doma vytvořit správné klima, přišel do poradny Regionu říct Jiří Kos z Krajské hygienické stanice. Vznik plísní v místnostech závisí na relativní vlhkosti a teplotě. Větráním dosahujeme změn jak vlhkosti, tak teploty a tím upravujeme mikroklima bytu.

Pokud nevětráme, tak se v bytě zvyšuje i koncentrace oxidu uhličitého a dále se zvyšuje i relativní vlhkost.

Plynový sporák potřebuje dobré odvětrávání

„Já říkám, že žena za plynovým sporákem je na tom jako policista na rušné křižovatce,“ dodává host. Je to tím, že při hoření se uvolňují zplodiny a pokud nemáme dobře fungující digestoř, tak zůstávají v kuchyni a dýcháme je. Důležité tedy je mít zapnutý větrák v digestoři a případně si i během vaření vyvětrat.

Rozdíl mezi větráním současným plastovým a dřevěným oknem už není

Dříve se mluvilo hodně o tom, že plastová okna dům nebo byt příliš utěsní, zatímco přes dřevěná nějaký vzduch prochází. Ale i současná dřevěná okna mají skvělé izolační vlastnosti. Proto z pohledu větrání je jedno, jaká si pořídíte. Zaměřte se ale na to, zda-li jsou vybavená mikro ventilací. Páku otevíraní stačí otočit mezi polohy otevřeno a zavřeno a okno umožní pozvolnou výměnu vzduchu mezi vnějším a vnitřním prostředím.

Orosená okna jsou varovným signálem výskytu plísní

„Je to signál pro uživatele bytu, že je uvnitř velká vlhkost. Měl by některé činnosti omezit tak, aby k té zvýšené vlhkosti nedocházelo,“ říká host. Vlhkost zvyšuje například sušení prádla nebo vaření. Srovnat úroveň vlhkosti můžete vyvětráním. V mrazivém počasí větráme krátce a intenzivně. Stačí okno otevřít dokořán na pár minut.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.