Podle trávení poznáte špatnou stravu i u zvířat

26. leden 2018

Domácím mazlíčkům nepatří zbytky od večeře. To už ví každý správný chovatel. Na výběr je z obrovského množství granulí nebo konzerv a dalších pochutin. Jak se v nich orientovat, jsme rozebrali s Jaroslavem Svobodou, který se zabývá prodejem krmení a akvaristikou.

„Každý výrobce, který nám na ukázku doveze granule, tvrdí, že jsou nejlepší,“ říká host. Na základě zkušeností je možné doporučit vybírat granule podle plemene. Například, jestli máme malého pejska, středního nebo velkého, jestli je to štěně nebo zvíře, které leží doma na gauči nebo naopak je pracovně vytížené, například v kynologii nebo u myslivců.

Granule pro nemocné psy, nabízí veterináři

Granule se vyrábí z kuřecího, jehněčího a hovězího masa. Podle vytížení psa pak můžeme volit i stravu. U psa, který většinu času leží na gauči, zvolíme raději právě jehněčí. Jehněčí maso je dietnější. „Pokud má zvířátko nějaké zažívací problémy, močové a tak dále, tak potom doporučujeme navštívit veterináře, který rozhodne o dietě a typu granulí. Ty speciální prodávají sami veterináři,“ vysvětluje host.

Když zvířeti strava nevyhovuje, změňte ji

„Hodně zvířátek trpí reakcemi na kuřecí granule. Kuřata jsou nějak krmená a to má vliv i na domácí zvířata. Takže je měníme za jehněčí,“ vysvětluje host. Je potřeba hlídat, jak zvíře granule snáší. Pokud z nich má průjem nebo hubne, je potřeba je změnit.

Vepřová packa na průjem

„Někdy se dá zmírnit průjem obyčejnou vepřovou syrovou packou, kterou psovi podáte, aby si jí kousal. V ní je tolik pojiva, že průjem přejde. Někdo může namítnout, že jsou tam kosti a pejsci kosti nesmí, ale větší plemena si s tím poradí. Vyčistí si tím i zoubky,“ říká host.

Spustit audio