Podzimní večer si můžete zkrátit deskovou hrou

12. říjen 2017

Do Poradny Českého rozhlasu Vysočina tentokrát zavítal Ondřej Průcha z Třešťského klubu deskových her. Tématem byly hry, kterými si můžeme krátit dlouhé podzimní a zimní večery.

Většina deskových her je tvořená tak, aby si zahráli čtyři hráči. Samozřejmě jich může být více i méně, ale optimum jsou čtyři. Existují ale i solitérní hry, které hraje pouze jeden. Jsou to většinou takové hry, kde například chováte různá zvířata nebo se staráte o celou farmu.

Paměť dětí procvičí Strašidla ze skříně

Oblíbenou hrou jsou v poslední době Strašidla ze skříně. Je to hra, při které si můžou už děti od tří let procvičovat paměť. „Máte papírovou skříň, kam si dáváte strašidla, rodiče mají indicie a děti hádají, na kterých kartičkách je strašidlo, které může dítě vzbudit,“ popisuje hru Ondřej Průcha.

Když nemůžete vyhrát, můžete škodit

I to je na deskových hrách zábavné. Pokud hráč ví, že už nemá šanci zvítězit, může začít škodit ostatním. „Já jsem taky takový. Když nemůžu vyhrát, tak začnu škodit. Ale na druhou stranu říkám, že záškodníci právě dělají příběh hry,“ říká s úsměvem host.

Přijďte na deskohraní v sobotu 14. 10. 2017

Koná se v sobotu 14. 10. 2017 od 10:00 v Kulturním domě v Třešti. Přijít může kdokoliv a může si zahrát jakoukoliv hru, která bude k dispozici. Aspoň v Třešti chodí hrát deskové hry nejčastěji lidé kolem třiceti let. Některé deskové hry jsou vymyšlené i tak, že je mohou hrát barvoslepí lidé.

Spustit audio