Pohyb psů na cyklostezce je velmi nebezpečný

25. červenec 2017

Zkuste si představit, že jedete na kole rychlostí 25 km/hod a spadnete na hlavu. Pád se v takovém případě rovná skoku z výšky 2,5 m hlavou dolů na beton. O bezpečné jízdě na kole, jsme si v Poradně Českého rozhlasu Vysočina povídali s Květou Klimešovou z městské policie v Jihlavě.

Na cyklostezce se mohou pohybovat cyklisté, lidé na in-line bruslích, ale taky ti, kteří jedou na koloběžce. Strážníci často řeší situace, kdy se po cyklostezce pohybuje chodec a cyklista a vzájemně neví, kam si mají uhnout a který pruh je ručený pro cyklistu a který pro chodce. Tok provozu přitom určuje dopravní značení.

Nebezpečný je pohyb lidí se psy na cyklostezce

„Pohyb lidí, chodců se psy na cyklostezkách, kdy se pejsci pohybují i na volno, je často problém, kdy si to pak lidé vzájemně vyříkávají. Ale osobně si myslím, že to je o vzájemné toleranci a ohleduplnosti tak abychom mohli ať už jako chodec nebo cyklista ty cyklostezky využívat,“ říká Květa Klimešová.

Bez helmy nejezděte

„Tři čtvrtiny úrazů odnese právě hlava a může to mít pro cyklistu a i pro in-linistu fatální důsledky,“ upozorňuje host. Proto by měli všichni cyklisté nebo in-linisté používat helmu, i když povinná je pouze pro osoby do 18 let.

Elektro kolo na cyklostezku může

S elektro kolem na cyklostezku můžete, ale slabá motorka tam nesmí, protože už se jedná o motorové vozidlo. „Na segway pamatuje zákon. Osoby, které se přepravují na tomto vozíku, se můžou pohybovat po chodnících, po stezkách pro chodce i pro cyklisty i v obytné zóně, ale pouze rychlostí chůze,“ říká host.

Spustit audio