Pokud vás týrá dospělé dítě, můžete ho odhlásit z trvalého pobytu

16. leden 2017
Dobré odpoledne

Děti jsou radost, ale bohužel ve stáří místo pomocné ruky v některých případech své rodiče obírají o důchod a vyhrožují. Jak překonat pocit studu a začít se bránit, jsme probrali v pondělní poradně Regionu s vedoucí Intervenčního centra Janou Volnou.

„Dospělý syn nebo dcera, méně často vnuk nebo vnučka, jsou na rodiče hrubí. Jedná se o hrubosti typu nadávek, mohou do nich ale strkat, fyzicky je napadat, omezovat je v pohybu v jejich vlastním bytě. A bývá tam i ekonomické násilí, tedy nutí své rodiče, aby je finančně podporovali,“ říká Jana Volná.

Situace se nezlepší a je třeba ji řešit

Mnoho rodičů má dojem, že selhali. Nechtějí si tak problém připustit a násilí se většinou stupňuje. Také doufají, že se chování dítěte zlepší, což je naivní představa. V takové situaci by měl rodič své dítě odhlásit z trvalého pobytu. Mohou také zamezit vstupu dítěte do bytu. Ostatní sourozenci nemají pravomoc toto udělat. Proto je nutné, aby k tomuto kroku přistoupili postižení rodiče.

V mnoha případech se nejedná o rodičovské selhání

„Je to například o psychiatrické diagnóze nebo o dopadu užívání drog, alkoholu. Pocit rodičovského debaklu je ale hlavní brzda,“ upozorňuje host. Intervenční centrum pomáhá zcela anonymně. Nikdo se tak nedozví jména, situaci ani kde se daný problém vyskytuje. Jako signál může být to, že se ke mně dítě chová způsobem, který se mi nelíbí. Už v těchto případech je dobré se poradit například s odborníky v intervenčním centru.

Kontakty do intervenčního centra jsou 606 520 546 nebo pevná linka 567 215 532. Můžete napsat i e-mail na adresu ic.vysocina@psychocentrum.cz

Spustit audio