Popáleniny způsobují výrazný úbytek svalové hmoty

1. prosinec 2017

I poslední Poradna Českého rozhlasu Vysočina v rámci seniorského týdne byla zaměřená na pomoc starším lidem. Tentokrát jsme se bavili o popáleninách a rady přinesla Jana Lacinová ze společnosti Popálky.

„Popáleniny v seniorském věku jsou opravdu velmi časté. Když přijdu na kliniku popálenin, vždycky tam senioři bohužel jsou. Velmi často to jsou opařeniny. Ve vyšším věku motorika už není tak dobrá, jak byl člověk zvyklý a následkem toho velmi často vznikají různé opařeniny,“ vysvětluje Jana Lacinová.

Ženy se často popálí v kuchyni, muži na chalupě

Popáleniny u žen jsou velmi často způsobené při vaření. Není to vždy jen z rozlitého čaje nebo kávy. Mnohem častěji jsou to převržené celé hrnce nebo olej z pánví. Muži v seniorském věku se nejčastěji popálí na chalupách při různých pracích a manipulacích s otevřeným ohněm nebo při svařování. Další časté popáleniny jsou v seniorském věku způsobené pálením listí.

Nejdůležitější je chladit

„Zásadní první pomoc je chladit. A to tak, že když si poliju oblečení, tak ho musím sundat. Když hořím, tak je potřeba oblečení uhasit a v případě, kdy už je trochu přiškvařené, tak ho nechám. Následně je potřeba chladit. V případě opaření pod tekoucí studenou vodou. Když na sebe vyleju celý kastrol s polévkou, tak můžu skočit pod sprchu,“ radí host. Pozor si ale přitom nejde na riziko podchlazení.

Popáleniny způsobují velký úbytek svalů

Při léčbě popálenin dochází k velkému úbytku svalové hmoty, zejména u seniorů. „Popálený člověk potom musí rehabilitovat. Musí na sobě velmi pracovat a cvičit. Nejen, že se promazává, protahují se jizvy, ale musí zpátky nabrat svalovou hmotu,“ říká host.

Spustit audio