Poptávka po kurzech cizích jazyků pro seniory převyšuje nabídku

14. září 2017

Pokud taky patříte k věčným studentům cizích jazyků, tak si z toho nic nedělejte, podobně je na tom většina lidí, kteří cizí jazyk aktivně nepoužívají. Naučit se mluvit cizí řečí je úplně něco jiného, než zvládnout teorii a vyplňování chybějících slovíček v učebnicích. Hostem Poradny Českého rozhlasu Vysočina tentokrát byla Martina Grimmová z jihlavské knihovny, kde pořádají jazykové kurzy pro seniory. Je o ně ale velký zájem, takže je třeba se hlásit v předstihu. Kurzy jsou určené pro starší 50 let.

Aby se tedy člověk lidově řečeno rozmluvil, tak nejlepší je vycestovat na delší dobu do zahraničí. Tam vám nic jiného nezbude a to i za cenu, že začátky jsou velmi těžké, protože trvá několik měsíců, než člověk pochytí obraty a fráze, které místní běžně používají, ale ve škole se je nenaučíte.

Snažte se být s cizím jazykem co nejvíc v kontaktu

Samozřejmě ne každý má možnost pobývat delší dobu v zahraničí, takže je potřeba podobné podmínky aspoň nasimulovat. A to třeba tak, že si přečtete zahraniční noviny nebo si poslechnete zprávy v cizí řeči. Ze začátku můžete mít pocit, že ničemu nerozumíte, ale postupem času zjistíte, že se některé fráze a obraty opakují. To bude ta chvíle, kdy je budete moci použít i vy.

Senioři jsou nejpečlivější studenti

„Já říkám, že senioři, kteří se do toho pustí, jsou nejlepší studenti. Protože jsou pečliví a výborně vypracovávají domácí úkoly a pokud je ještě podpoří rodina a vnoučátka, tak je to úplně super,“ říká Martina Grimmová. Pokud mají senioři například vnoučata v cizině, tak je motivace ještě větší.

Kvantita slovíček je pro seniory nejnáročnější

„Když jsou zahlcení přemírou slovíček, nedělá to dobrotu. Takže se snažíme vybírat. A někdy jsou záškodníci paradoxně z nejbližší rodiny,“ upozorňuje host. Děti nebo vnoučata totiž mají často potřebu seniory poučovat a opravovat nesprávnou výslovnost a senioři se pak stydí. Lidé v seniorských kurzech jsou ale velmi snaživý, tak při kárání buďte velmi opatrní.

Spustit audio