Pořiďte seniorům tísňové tlačítko! Zachraňuje život a půjčuje se zdarma

27. leden 2015
Dobré odpoledne

Domov je doma, říká ředitelka spolku Život 90 Zuzana Pěchotová. „Starý člověk by se neměl hned stěhovat do domova pro seniory, jakmile má nějaké zdravotní komplikace. Měl by co nejdéle zůstat ve svém přirozeném prostředí, kde to zná, kde může chodit i potmě, kde má všude dárky od dětí i vnoučat. Zůstat doma mu umožnují terénní sociální služby, kterých je přehršle. Nebojte se zeptat, jaké služby existují a která je pro vás nejvhodnější.“

Pečovatelskou službu poskytuje na Vysočině spousta organizací: Charita, Integrované centrum sociálních služeb, Tyfloservis a další. „Zajišťují nákupy a jejich donášku do domu, obědy, hygienu, úklid, praní, to všechno si můžete objednat. V některých centrech pro postižené si můžete také půjčit pomůcky - chodítka, sedátka a podobně,“ uvádí Zuzana Pěchotová. Život 90 poskytuje i osobní asistenci postiženým dětem a seniorům a tísňovou péči.

Tísňové tlačítko chytá i zloděje

Tísňová péče je založena na tlačítku, které je velké asi jako krabička od sirek. „Je lehoučké, nosí se zavěšené na krku a v případě, že senior například spadne a nemůže se dostat k telefonu, ho zmáčkne. Tlačítko se během minuty spojí s dispečinkem. Operátorka seniorovi volá zpět a zjistí, jestli skutečně potřebuje pomoc. Doslech a dosah spojení v bytě je až 50 metrů. Pomoc poté posílá okamžitě,“ popisuje ředitelka spolku Život 90.

Součástí je i čidlo pohybu namontované tam, kudy musí senior několikrát denně projít, většinou do koupelny. „Je načasované na 12 hodin, a pokud nezjistí pohyb, opět to nahlásí na dispečink. I tehdy se ihned posílá pomoc zjistit, proč se senior nepohybuje.“

Na druhou stranu pokud člověk odjíždí z bytu na delší dobu, do nemocnice nebo do lázní, tlačítko se přepne a naopak hlásí pohyb, který by v bytě neměl být. „Nedávno jsme takto chytli zloděje přímo v prázdném bytě paní, která byla v lázních. Když se tam během minut objevila policie, byl zloděj tak překvapen, že se udiveně ptal: Jak víte, že tady kradu?“ směje se Zuzana Pěchotová.

Zuzana Pěchotová, sdružení Život 90

Zařízení stojí 15 tisíc korun, které ale poskytují sponzoři. Propůjčení je zdarma, senior platí pouze za sociální službu, že je celý měsíc hlídán, 300 korun měsíčně. „Buď to zaplatí rodina, děti, zvládne se to z důchodu. Je tu ale i možnost požádat si o příspěvek na péči, který se na to dá použít. S vyplněním žádosti také dovede spolek Život 90 pomoci,“ říká jeho ředitelka. „Pocit, že se dovolá v jakoukoli denní i noční dobu, pomáhá seniorům psychicky natolik, že nám poklesl počet výjezdů k astmatikům nebo kardiakům,“ uzavírá Zuzana Pěchotová.

Chat se Zuzanou Pěchotovou

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.