Před boreliózou vašeho domácího miláčka ochrání očkování

23. květen 2017
Dobré odpoledne

Klíště může nakazit nebezpečnou nemocí i vašeho psa nebo kočku. Kromě různých obojků je možné je chránit i očkováním. Poradit přišel veterinář Přemysl Novák.

„Mezi lidmi je nejznámější lymská borelióza. Je to bakterie, která je přenosná tím, že se klíště napije od nemocného zvířete a pak to přenese na jiné. Podobných nemocí je ale víc,“ upozorňuje host. Proti borelióze existuje očkování, kterým můžete vašeho psa chránit.

U psů podobně jako u lidí je vhodné očkovat v zimě

První dvě vakcíny se podávají za sebou, další je po třech týdnech a další dávka se podává po roce. Vakcíny je ideální podávat v době, kdy jsou klíšťata v klidu a nejsou aktivní. Jedná se zejména o zimní měsíce. Cena vakcíny se pohybuje řádově kolem 500 Kč.

Jediné povinné očkování je proti vzteklině

„Podle typu vakcíny se očkování provádí buď jednou za rok nebo jednou za dva roky nebo jednou za tři roky. Rozdíl je, pakliže chcete cestovat do zahraničí. Zvíře musí mít platný pas. A očkování musí být podané minimálně tři týdny před odjezdem, pakliže není platné ještě v tom ročním cyklu,“ upozorňuje host.

Očkování by neměli podceňovat ani chovatelé králíků

Králičí mor nebo-li myxomatóza se stále občas vyskytuje. Nemoc přenáší hlavně komáři. Pro králíky je onemocnění smrtelné. Jedinou možnou prevencí je očkování. Nejen pro chovatele králíků, ale taky pro majitele, kteří mají svého králíka jako domácího mazlíčka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.