Před grilováním dejte na plátek masa bylinku

24. květen 2016
Dobré odpoledne

V poradně Regionu rozjíždíme další miniseriál, tentokrát o grilování. Zahájíme ho přípravou masa na gril. Pozvání dnes přijal řezník Jan Noháček. „U nás je asi nejzákladnější a nejoblíbenější vepřové a vepřová krkovice. Samozřejmě jsou i gurmáni, takže si rádi dopřejí vepřovou panenku. Pěkně šťavnatou, nepřesolenou, nepřekořeněnou, naloženou v bylinkách a v olivovém oleji,“ doporučuje.

Nejlépe maso naporcuje řezník

Maso si nechte naporcovat přímo od řezníka. „Stačí požádat řezníka. Pokud je solidní, tak vám rád připraví maso podle vaší představy,“ říká host. Pokud se rozhodnete maso porcovat sami, nepodceňte kvalitně nabroušené nože. Bez nich je porcování masa utrpením a může to být i nebezpečné.

Naložené maso vydrží déle

„Z mého hlediska by mělo vepřové maso aspoň tři dny vydržet. Samozřejmě, když ho naložíte, okořeníte, trošku osolíte, někdo nesolí, ale pokud ho i zakonzervujete do oleje, tak tím dobu trvanlivosti podstatně prodlužujete,“ vysvětluje Noháček. Pokud vám dobře chladí lednice, maso vydrží i týden.

Maso klidně osušte

„Pokud koupíme klasické vepřové maso v řeznictví, myslím si, že není od věci ho osušit. Pokud se tam vyskytne něco, co nemá, klidně i omýt. Odleželé hovězí maso po zrání mokrou cestou, je lepší neumývat. Vzít ho z toho sáčku, osušit ubrouskem a připravit ho na porce, které bychom si představovali grilovat,“ říká řezník.

Skvělou chuť masu dodají bylinky

„Připravené maso začneme kořenit. Bylinky jsou podstatně zajímavější. Na dobře připravený plátek masa dejte čerstvou bylinku, dobrou sůl, dobrý pepř, dobrý olivový olej a máme steak. Jelikož základní druh steaku je sůl a pepř,“ radí host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.