Přezouvání na plese není faux pas

26. říjen 2017

Podzim je již tradičně obdobím tanečních, na které pak navazuje plesová sezona. V tanečních se především věnujeme výuce tanců, ale na plese hraje velkou roli i etiketa. Proto pozvání do Poradny Českého rozhlasu Vysočina přijala odbornice na etiketu Ivana Šteklová.

Povídaní jsme začali oblékáním. Pánové samozřejmě volí tradiční oblek. Plesy většinou začínají po 18. hodině, proto je vhodná tmavá barva obleku. Oblek kombinujeme se světlou košilí, s vázankou a kalhoty by vždycky měly být opatřené páskem a nohavice by měly sahat zhruba do půlky podpatku šněrovacích polobotek. Kravata a kapesníček by měl být barevně v souladu s barvou, kterou na sobě budeme mít dáma.

Malá večerní na městský ples

Možností vhodného oděvu na ples mají ženy více. Pokud se jedná o vesnickou zábavu, většinou nebývá kladený takový důraz. Když půjdete na městský ples je vhodná malá večerní. „To jsou koktejlové šaty, dnes se hodně nosí i kalhotové kostýmy, ale nemyslíme tím klasický kalhotový kostým, který si vezmu přes den do práce,“ říká Ivana Šteklová. Šaty je nutné doplnit punčochami a střevíčky s plnou špičkou.

Některé ženy si na ples berou dvoje boty

Na zahájení plesu si ženy berou výstavní obuv, aby zazářily, ale k tanci pak mají náhradní pohodlnější obuv. „Přezouvání je určitě vhodné, už z toho důvodu, že když bychom vyrazily ve střevíčkách pro tanec v zimním období, tak by střevíčky i šaty utrpěly újmu. Boty bereme do vhodné přepravní tašky, abychom nepřišly s igelitkou. U šatny je dobré mít partnera, o kterého se můžete opřít, aby při přezouvání člověk nevlál jako ve větru,“ říká host.

Když si přisedáte ke stolu, představte se

Někdy může nastat situace, že nemáte celý stůl jen pro sebe, ale sdílíte ho s někým dalším. Pokud přicházíte ke stolu, kde už někdo sedí, je vhodné se vždycky představit. Není nutné vést žádnou konverzaci, ale slušnost je pozdravit a představit. Činí tak příchozí a muž představuje prvně dámu a pak sebe.

Spustit audio